Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se Nemačka predala dva puta u Drugom svetskom ratu?

Sedmog dana maja 1945. godine, Nemačka se bezuslovno predala Saveznicima, u Remsu u Francuskoj, okončavajući tako Drugi svetski rat i Treći rajh. Ili se to desilo 9. maja, u Berlinu?

  Izvor: Foto: Everett Historical / Shutterstock.com

I jedno i drugo je tačno.

Kako je slom nacističke Nemačke bio sve izvesniji 1944. i 1945. godne, Sovjetski savez, Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija razmatrali su ideje o uslovima nemačke predaje. Međutim, nije bilo sasvim jasno na koji način će vojna ili politička kapitulacija Nemačke biti sprovedena, u vreme kada je Hitler 30. aprila izvršio samoubistvo.

Proglašeni naslednik u slučaju smrti Adolfa Hitlera bio je admiral Karl Denic (Karl Dönitz), ali njegova sudbina nije obeležena vladavinom. Denic je imenovao generala Alfreda Jodla da sa savezničkim generalom Dvajtom Ajzenhauerom započne pregovore o predaji svih nemačkih snaga, nadajaući se da če tako imati vremena da skloni znalajne snage koje su se Sovjetima našle na putu. Takođe, polagao je nadu da će uspeti da ubedi Saveznike da se okrenu protiv Sovjetskog saveza. Ajzenhauerov odgovor bilo je insistiranje da Jodl potpiše bezuslovnu predaju.

Povezane vesti

Jodl je 7. maja i potpisao "Dokument o bezuslovnoj vojnoj predaji" u Remsu, a koji je stupao na snagu dan kasnije, 8. maja u 11.01 po Centralnoevropskom vremenu.

Ova vest je razljutila sovjetskog vođu Josifa Staljina, koji je zahtevao da, zbog najvećeg broja vojnih i civilnih žrtava koje je Sovjetski savez podneo, nemačka predaja treba da se odvije u prisustvu visokih sovjetskih oficira, a ne jednog koji je bio svedok u Remsu. Takođe, zahtevao je da čin predaje bude obavljen u Berlinu, kao prestonici Trećeg rajha i da kapitulaciju potpiše glavnokomandujući oficir, a ne imenovani Denicov zamenik Jodl. Feldmaršal Vilhelm Kajtel bio je oficir koji je kao glavnokomandujući trebalo da potipe dokumet o predaji. Saveznici su pristali na Staljinove zahteve i čin predaje preselili u Berlin.

Feldmaršal Kajtel stigao je 8. maja u Karlhorst, predgrađe Berlina, da bi potpisao predaju pred sovjetskim maršalom Georgijem Žukovim i malobrojnom delegacijom Saveznika, ali je zahtevao period od najmanje 12 sati kako bi bio siguran da su nemački vojnici dobili obaveštenje o prekidu ratnih dejstava.

Usled ovog odlaganja dokument o predaji nije postao punovažan - do 9. maja.

Vest o predaji u Remsu objavljena je naknadno u sovjetskim medijima; prema nekim tumačenjima Staljinovi zahtevi bili su propagandni potez kako bi se istakla sovjetska zasluga za okončanje rata. Dan pobede slavi se 9. maja, iako se Drugi svetski rat završio kapitulacijom Japana.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka