Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afrički kraljevi stoke: Život Mundari plemena

Teško je opisati značaj stoke za pleme Mundari. U sukobima oko stoke, 2009. godine, na jugu Sudana, gde je nastanjeno ovo pleme, ubijeno je skoro 2.000 ljudi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Teško da bi se mogli naći toliko posvećeni pastiri kao što je to slučaj sa ovim plemenom koji živi na obalama Nila, severno od prestonice Juba. Čitav njihov način života je usmeren na brigu oko stoke ankole vatusi, rogate rase, koja je poznata kao "stoka kraljeva" i može da poraste i do 8 metara.

Vrsta ankola vatusi ima posebnu simboliku za ovo pleme. Svako goveče je visoko cenjeno, i retko se ubija zbog mesa. Umesto toga ove životinje su njihova apoteka, miraz, ali i prijatelji.

Možda će vas zanimati i:

Visokim i mišićavim članovima plemena Mundari, ishrana se uglavnom zasniva na mleku i jogurtu, a urin svojih životinja koriste kao boju za kosu. Naime, amonijak iz urina čini da pripadnici plemena imaju narandžastu boju vlasi.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Osim kao farba, urin se koristi i kao antiseptik, kao i izmet koji sagorevanjem pretvaraju u pepeo i stavljaju ga u kremu koju koriste kao zaštitu od Sunca.

Pripadnici plemena među svojim stadom i spavaju, a nije retkost da svojim ogromnim kravama priušte i masažu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka