Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fantastične fotografije naroda Turkana - plemena kojem su nakit, izmet i mast životinjskog porekla svetinja

Udaljeno dva sata vožnje od glavnog grada Kenije, Najrobija, na jako nepristušačnom mestu, nalazi se selo plemena Turkana. Gotovo neprohodnim putevima, do njih je stigao fotograf Erik Laforg.

 Tamnoputi pripadnik plemena Turkana sa nakitom i mobilnim telefonom Izvor: Foto: Profimedia

Temperatura je ovde gotovo svaki dan 45 stepeni Celzijusa, teren je suv, ali ovaj narod je prijatan i gostoljubiv i spreman da upozna goste sa svojim fascinantnim običajima.

Ako nemaju bogato ukrašene ogrlice oko vrata, muškarci ih ne gledaju, zbog toga ih sve žene u plemenu Turkana uvek nose, čaki na spavanje. Skidaju ih samo kada su u žalosti. Udate žene nose metalne ogrlice koje imaju istu funkciju kao burma. Starije žene nose minđušu na usni.

Količina nakita otkriva status osobe u plemenu, pa su roditelji spremni imovinu pre da daju za ogrlice nego, na primer, za školovanje svoje ćerke. Žena bez perli izgleda kao životinja, kažu.

Možda će vas zanimati i:

Ali nisu samo žene poželjne na osnovu nakita, i muškarci imaju svoj zaštitni znak - ručno rađene munđuše od aluminijuma. Munđuše su važne, ali najlepši ukras muškarca je perje. Nojeva pera su njhov ponos. Muškarci ih dobijaju kao nagradu kada učine veliko delo za pleme, a u njihovom sistemu vrednosti - nojeva pera vrede koliko i jedna koza.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Stočarstvo i izrada nakita su im osnovna zanimanja. Te dve stvari su usko povezane i prožimaju se. Izmet i mast životinjskog porekla su im svetinja, a osim što ih koriste kao pomoć pri paljenju vatre ili lek, mastima se i mažu.   

"Da bi tinejdžer postao muškarac prolazi ceremoniju tokom koje kopljem mora da ubije životinju i to iz jednog bacanja. Kada uspe, starešine raspore želudac životinje i izmetom premazuju muškarca, što označava njihov blagoslov", ispričao je fotograf Erik Laforg.

Takođe, životinjskim izmetom i mastima životinjskog porekla mažu vrat kako ne bi bio iziritiran od ogrlica. Masti životinjskog porekla koriste i kao zamenu za vodu u održavanju lične higijene.

"S obzirom da u ovom delu nema mnogo vode ona se smatra dragocenom i koristi se isključivo za piće, nikada za pranje i kupanje. Zbog toga se članovi plemena "kupaju" maslacem i mastima životinjskog porekla. Ali sve je u službi kostima. Žene se "kupaju" mešavinom masti i crvene boje u koju dodaju mirisno lišće. Ističu kako je ta mešavina dobra za kožu, a štiti ih i od insekata", ispričao je fotograf za Daily Mail.

Zube čiste grančicama drveta esekon i zbog toga su im jako čvrsti i zdravi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka