Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnik koji je stvarao Jugoslaviju: Posetite izložbu skulptura Ivana Meštrovića - iz kuće

Izložba skulptura Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, bila je jedan od najposećenijih događaja ove zime. Ako niste stigli da odete ili biste želeli da je pogledate ponovo, sada to možete da uradite od kuće.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izložba Ivan Meštrović, Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, koja je trajala tokom decembra i januara, bila je jedan od kulturnih događaja koji je izazvao najviše pažnje.

Postavku je činilo četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovenskog vajara čija je umetnička slava sezala daleko izvan granica tadašnje države - u čijem je formiranju i sam učestvovao.

Povezane vesti

Najveći broj izloženih vajarskih dela činili su  takozvani Vidovdanski fragmenti nastali su pre Prvog svetskog rata. Večina izloženih skulptura bilo je izvajano za monumentalnu arhitektonsko-skulptoralnu celinu Vidovdanski hram, međutim, projekat nikada nije realizovan. 

Vidovdanski hram možda nije realizovan, ali jesu druga monumentalna ostvarenja, po kojima je Meštrović prepoznatljiv. Bio je poznat po svojoj angažovanosti i predstavljao je simbol oslobodilačkih težnji jugoslovenskih naroda. Njegovi ideali oličeni su u njegovim skulpturama - glorifikovane predstave najvećih junaka poput Kraljevića Marka i Miloša Obilića.

Vajarska ostvarenja Ivana Meštrovića iz zbirke Narodnog muzeja predstavljaju značajnu celinu koja svedoči o ranijem periodu njegovog stvaralaštva povezanog sa delom opusa inspirisanog tragedijom i herojstvom junaka opevanih u srpskoj narodnoj poeziji. 

Povezane vesti

Ove skulpture su rađene u širokom rasponu stilskih osobenosti, od realizma, preko reminiscencija na antičku plastiku, zatim punih, napetih, nekad barokno energizovanih, ekspresivnih vitalnih formi, kao i radova sa izraženom secesijskom stilizacijom.

A ako ste nekim slučajem propustili ovu spektakularnu izložbu, ili biste želeli da je pogledate opet - to možete da uradite na sledećem linku:

Ivan Meštrović, Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka