Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskošni kostimi, tradicionalna muzika i ples: 5 najspektakularnijih karnevala na svetu

Od plavih đavola na Trinidadu i Tobagu do kukera u Bugarskoj - pogledajte listu od pet najinteresantnijih karnevala na svetu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom februra i marta, u velikom broju evropskih i latinoameričkih gradova, organizuju se proslave uoči uskršnjeg posta. Tokom karnevala u gradovima i selim uglavnom se organizuju javne proslave, parade i povorke, a njihovi učesnici se maskiraju, plešu i pevaju, a neretko izvode i rituale.

Povezane vesti

Povezane vesti

A evo i gde se dešavaju najspektakularniji:

Trinidan i Tobago

Kada na ulice izađe Džab Melasi, karnevalsaka atmosfera se zahuktava! Ovaj plavi đavolak samo je jedan od tradicionalnih karnevalskih likova koji uveseljavaju ovaj ostrvski narod za vreme karnevala. Prema običajim, stanovnici se mažu melasom ili mašću i bojama, najčešće plavom. Posebnoj atmosferi ovog festivala koji datira iz 18. veka, doprinosi, privlačna za ples, tradicionalna kalipso muzika.

View this post on Instagram

A post shared by Five 9's Solutions Ltd (@five9ss) on Feb 6, 2020 at 4:38pm PST

Venecija, Italija

Umetnost stvaranja maske daje posebnu draž čuvenom venecijanskom festivalu. Zanatlije lepe slojeve vlažnog papira na kalup i ostavljaju da se osuši. Kada je suva, maska se oslikava ručno - i tada nastaje prava umetnost, posebno kada na nju dodaju zlatne listiće, drago kamenje ili perje.

Postoji nekoliko vrsta maski. Bauta je najpoznatija i prekriva samo oči. Kolumbina prekriva oči, nos i gornji deo obraza i nju su nosile samo žene. Moreta je takođe ženska maska ovalnog oblika koja prekriva celo lice. Larva, najčešće bela, napravljena je od voska i nosi se uz šešir i plašt. I, najprepoznatljivija - maska sa belim kljunom.

Povezane vesti

View this post on Instagram

A post shared by Giglio Be Photography (@giglio_bephotography) on Feb 13, 2020 at 4:35am PST

Bugarska

Kukeri već oko 4.000 hiljade godina pre velikog posta šetaju bugarskim selima i plaše zle duhove - zbog čega maske treba da budu što strašnije. Najpopularnija mesta gde se mogu videti njihove povorke su grad Pernik i selo Široka Laka. 

View this post on Instagram

A post shared by Balkan Wanders (@balkanwanders) on Feb 10, 2020 at 7:15am PST

Oruro, Bolivija

Jedinstveni Oruro festival uključuje spektakularne narodne plesove, ekstravagantne kostime, promociju starih zanata, živahnu muziku i do 20 sati neprekidnog provoda.

Davno pre nego što su ga zauzeli Španci, drevni grad Uru Uru (kako se zvao pre dolaska Španaca), bio je religiozno sedište naroda Ajmare. Lokalno stanovništvo divilo se andskim božanstvima i prinosilo im žrtve. U čast svojih bogova narod Uru pravio je i verske festivale, koji se smatraju pretečom današnjeg karnevala.

View this post on Instagram

A post shared by Conny Bratpfanne (@cbratpfanne) on Mar 4, 2019 at 8:59am PST

Rio de Žaneiro, Brazil

Ritam sambe teče kroz krv brazilaca tokom čitave godine, ali u vreme karnevala sve se podiže na jedan potpuno drugi nivo. Ulice su pepune raskošno obučenih izvođača, ogromnih spektakularno ukrašenih platformi, a vazduh je ispinjen zvukom stotinu bubnjeva.

View this post on Instagram

A post shared by “Inter”Студія Подорожей (@travel_agensy_inter) on Dec 4, 2019 at 12:37pm PST

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka