Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hiljade srednjovekovnih spisa od sada u najvećoj onlajn biblioteci na svetu

Od tetovaža, preko video igara i popularnih serija (poput čuvene "Igre prestola") srednjovekovna ikonografija dosta dugo izaziva divljenje i budi inspiraciju. Danas, na hiljade originalnih srednjovekovnih spisa i slika ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, projektom Univerziteta u Lihaju, u saradnji sa 15 biblioteka na području Filadelfije, ostvarena je digitalizacija više od 160.000 strana iz oko 470 spisa, od kojih najstariji datiraju čak iz IX veka.

Grad sa dušom: Jeste li znali da se u Pančevu nalazi najstarija pivara na Balkanu?

Stranice su digitalizovane i katalogizovane tokom tri godine i u projekat je uloženo skoro pola miliona dolara. Nedavno završeni projekat poneo je naziv Bibliotheca Philadelphiensis: Put ka opsežnoj onlajn biblioteci srednjovekovnih i ranomodernih spisa biblioteke u Istočnoj Pensilvaniji i Delaveru.

Večni prkos ili pokazivanje prema nebu: Italijanski grad u kojem turistima pokazuju srednji prst

Novoformirana besplatna onlajn biblioteka Filadelfije i Univerziteta u Pensilvaniji omogućuje pristup svima koje data tematika zanima. Korisnici mogu da čitaju ili gledaju sadržaj, preuzimaju elektronska izdanja ili porede i izučavaju spise "u sitna crevca".

"Odziv za ovaj projekat je bio ogroman. Entuzijasti sa svih strana su pomogli stvaranju baze podataka koja je sada dostupna svima", izjavila je Luis Fiščer Blek, kustos i glavni istraživač projekta u Lihaju.

"Stručnjaci otkrivaju veze između tekstova za koje nisu ni znali da postoje, otvarajući nova poglavlja u svojim istraživanjima"

Arhimedove mašine: Da li je tehnologija odlika samo našeg vremena?

Posetiocima bibliote data je mogućnost da željeni sadržaj skidaju stranu po stranu, kao ceo spis, pa čak i celu kolekciju. Određeni tekstovi sadrže i beleške autora, zapažanja ali i žvrljotine koje su autori u dosadi dodavali na "marginama". 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka