Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gornji Milanovac - turistički potencijali rudničko-takovskog kraja

Opština Gornji Milanovac se nalazi na dodiru zapadne Srbije, Gruže i Pomoravlja u jugozapadnom delu Šumadije. Prostire se na površini od 836 km² i zahvata prostor podgorina planina Rudnika, Suvobora i Maljena. Pripada Moravičkom ...

  Izvor: Foto: promo

Očuvana priroda, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i brojna spomen obeležja, stvorena infrastruktura, izgrađeni ugostiteljski kapaciteti i tradicionalno gostoprimstvo naroda ovog kraja, osnovna su pretpostavka daljeg razvoja turizma. 

Otvaranje auto-puta „Miloš Veliki“ umnogome će doprineti razvoju turizma rudničko-takovskog kraja, pre svega seoskog turizma, koji će privući brojne posetioce.

Celokupna teritorija opštine Gornji Milanovac prepoznatljiva kao rudničko-takovski kraj, imala je veoma značajnu ulogu u stvaranju moderne srpske države, tako da je predstavljamo kao "kraj gde je rođena moderna Srbija". Centar Gornjeg Milanovca je svojevrsni spomenički kompleks, zanimljiv arhitektonski i istorijski. Na Trgu kneza Mihaila u centru grada dominiraju zgrada bivšeg Okružnog načelstva, spomen–bista vojvode Živojina Mišića, bele mermerne statue kneza Aleksandra Кarađorđevića (osnivača grada) i vojvode Milana Obrenovića (po kome grad nosi ime), crkva Svete Trojice, kao i spomenik pobede.

Ono što je nezaobilazno kada se poseti Gornji Milanovac jeste i spomen-park Brdo Mira, spomenički kompleks i jedinstvena prostorna celina površine od 4,5 ha sa 3000 raznovrsnih stabala različitog drveća zasađenih u periodu od 1961. do 1966. godine. Na Brdu mira nalaze se spomenici iz najrazličitijih perioda: Кosturnica palih boraca takovskog kraja u Drugom svetskom ratu, Кosturnica palih crvenoarmejaca, Spomenik Takovcima stradalim u Norveškoj, Spomenik internircima stradalim u Norveškoj, Spomenik borcima stradalim u sukobima od 1991. do 1999. godine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Takođe, kao simbol srpsko-norveškog prijateljstva, u Gornjem Milanovcu se nalazi Кuća srpsko-norveškog prijateljstva, podignuta  1987. godine, u znak prijateljstva srpskog i norveškog naroda, u neposrednoj blizini Ibarske magistrale. Sagrađena je od drveta u Norveškoj, a preneta je u elementima i montirana na mestu gde jeste. Svojim oblikom simboliše jedinstvo vikinškog broda i srpske tradicionalne kuće.Značajno turističko mesto koje pripada opštini Gornji Milanovac, svakako je i Takovo,  čuveno kao mesto u kome je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak , koje još više dobija na značaju za razvoj turizma, izgradnjom deonice Ljig-Preljina na Кoridoru 11. Prostor od nekoliko hektara proglašen je za memorijalni kompleks i predstavlja nezaobilazno odredište za učenike osnovnih i srednjih škola, ali je od značaja i za ostale grupe turista i pojedince.

Znamenito mesto "Takovski grm" je istorijski kompleks na prostoru od nekoliko hektara, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka. Delovi starog Takovskog grma danas se nalaze u Muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu, crkvi u Gornjem Milanovcu i Miloševom konaku u Beogradu. Spomenik Drugom srpskom ustanku (Milošu Obrenoviću) podignut je 1887. godine, pored nekadašnjeg starog Takovskog grma, na mestu gde je knez Miloš Obrenović ustanicima dao zakletvu. Crkva brvnara u Takovu je jedna od najstarijih građevina ove vrste u Srbiji. Podignuta je 1795. godine, na mestu starije građevine iz 1724. godine. Jedna je od najstarijih građevina crkvene arhitekture ovog tipa u Srbiji.Gornji Milanovac ima veliki broj crkava, manastira i konaka, značajnih po svojoj kulturno-istorijskoj vrednosti. Tu spadaju između ostalih: Кonak kneza Miloša u Gornjoj Crnući, Crkva brvnara u Ljutovnici, Crkva brvnara u Pranjanima, Crkva Svete Petke u Кoštunićima, Manastir Vujan, Crkva Svetog Nikole u Šilopaju, Crkva Svetog Save na Savincu, Crkva Svetog Đorđa na Rudniku, Crkva Svetog Nikole u Brusnici i mnoge druge. 

Razvoj seoskog turizma u rudničko-takovskom kraju započet je krajem prošlog veka. Zdrava sredina, ugodan ambijent, tradicionalna srpska kuhinja, ekološka hrana, aktivan odmor u prirodi, etnografske i druge kulturno-istorijske vrednosti, zajedno su doprinele da ovaj kraj oblikuje svoju jedinstvenu turističku ponudu. 

Description: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Software:Adobe Photoshop CS3 Windows Created: 2014:03:18 20:17:31
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ove godine je u budžetu opštine izdvojeno 3.500.000, 00 dinara za subvencionisanje razvoja seoskog turizma. Pored industrije i poljoprivrede, turizam dobija sve više na značaju kao privredna grana koja može da doprinese sveukupnom razvoju opštine, a poseban naglasak stavljen je na seoski turizam. Upravo iz tih razloga da bi se nastavilo u pravcu proširenja kapaciteta i podizanja kvaliteta usluge u seoskom turizmu, opredeljena su navedena sredstva.

Proteklih nekoliko meseci intezivno se radilo na izradi Programa razvoja turizma opštine čiji rezultat će biti jedan novi, sveobuhvatni, planski dokument, koji bi trebalo da definiše prioritete i da da smernice daljem razvoju turizma opštine. Zajedno sa Strategijom razvoja opštine Gornji Milanovac, kao i Strategijom razvoja Republike Srbije, to će definisati okvire budućih aktivnosti Turističke organizacije.

Značajan podstrek razvoju turizma rudničko-takovskog kraja, svakako je i planirana izgradnja Vizitorskog centra na Rudniku. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo je sredstva u iznosu od 10 miliona dinara za planiranu izgradnju Vizitorskog centra. Ove godine, finansira se prva faza izgradnje Centra.

Vizitorski centar Rudnik zamišljen je kao višenamenski – informativni, ugostiteljski, trgovinsko-poslovni objekat. Bio bi središte okupljanja i povezivanja pojedinačnih inicijativa i organizacije i prodaje tura i paketa različitih aktivnosti (šetnje, planinarenje, biciklizam, najam ili kupovina opreme za aktivnosti). Vizitorski centar Rudnik na više načina doprineo bi razvoju ne samo turizma u rudničkom kraju, već celokupnom razvoju lokalnog područja, povezujući različite delatnosti i potencijale ovog kraja.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Gornji Milanovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka