Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto izgladnela deca u Africi imaju nadute stomake?

Veliki stomak se obično povezuje sa obiljem hrane, odnosno viškom telesnih masti, da budemo precizniji. Međutim, veliki stomaci kod dece koja ne žive u razvijenim zemljama u tom slučaju nemaju logično objašnjenje. Čini se da je ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Nema sumnje da su deca u siromašnim zemljama neuhranjena. To se može videti i po njihovim tanušnim rukama i nogama. Međutim, njihova neuhranjenost nije poput teškog slučaja anoreksije. Neuhranjenost, praćena neobično otečenim stomakom, uzrokovana je nedostatkom izuzetno važnog hranljivog sastojka - proteina. Ova vrsta neuhranjenosti poznata je kao proteinsko-energetska neuhranjenost.

Povezane vesti

Manjak proteina kod neuhranjene dece može da izazove dva glavna stanja - ludost i kvašiorkor, bolest koja nastaje usled teškog deficita belančevina u hrani i koja je odgovorna za nadute stomake. U pitanju je ozbiljna proteinsko-energetska neuhranjenost koju karakteriše edem - nezdravo nagomilavanje tečnosti u telesnim šupljinama - i jetra puna masnoće. Kvašiorkor je bolest koja se najčešće dijagnostikuje kod dece koja žive u društvima koja karakterišu siromaštvo i glad.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

Termin je skovala jamajska pedijatrica, Sisli Vilijams, jedna od prvih diplomiranih studentkinja Oksford Univerziteta i poznati pionir u istraživanju zdravlja majki i dece. Reč je izvedena iz jezika Gane i otprilike se prevodi kao “bolest koju dete dobija kada se rodi drugo dete”. 

Povezane vesti

Pothranjenost pogađa oko 20 odsto stanovništva u Africi, sedam odsto populacije u Latinskoj Americi i više od 12 odsto u Aziji. Ako se na to doda stanovništo koje pogađa glad, onda oko dve milijarde ljudi u svetu nije prehrambreno obezbeđeno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka