Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana bogata flavonoidima štiti od raka i srčanih bolesti

Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, kojima najviše obiluju voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja, štiti od raka i bolesti srca, posebno kada su posredi pušači i osobe koje spadaju u grupu visoko rizičnih konzumenata ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici s ECU-ovog Medicinskog fakulteta analizirali su podatke oishrani 53,048 danskih državljana tokom 23 godine, piše portal Science Daily.

Ustanovili su da je verojatnoća od smrtnog ishoda od raka ili srčanih bolesti manja kod osoba koje su svakodnevno konzumirale umerene do veće količine hrane bogate flavonoidima.

Oni su izvorno bili označavani kao vitamin P, ali pod tim se nazivom ne misli na pravi vitamin već na grupu biljnih materija ili fitonutrijenata.

Do danas je otkriveno gotovo 6.000 flavonoida, a naziv vitamin P smislio je 1930. godine nobelovac Albert Sent-Đorđi, zaslužan i za otkriće vitamina C.

Flavonoidi su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka. Premda ih nalazimo u velikom broju biljnih vrsta, njima najviše obiluje voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja.

Od ranije se zna da imaju snažno preventivno delovanje, da čuvaju kardiovaskularni i nervni sisetem, kao i da su izuzetno delotvorni u prevenciji i lečenju različitih oblika raka, ali i drugih teških oboljenja.

Povezane vesti

Zna se i da imaju snažna antioksidativna svojstva. Podstiču rad imunog sistema i sprečavaju, ali i ublažavaju postojeće posledice oksidativnog stresa. Samim tim uveliko pomažu u prevenciji i lečenju karcinoma.

Vođa danske studije dr. Nikola Bondono je rekla da su ona i kolege primetili još jednu zanimljivu pojavu.

Zaštitni učinak konzumiranja hrane bogate flavonoidima bio je posebno snažan kod osoba koje su bolovale od visokorizičnih hroničnih bolesti uzrokovanih pušenjem te kod osoba koje su svakodnevno pile više od dva standardna alkoholna pića.

Povezane vesti

Uobičajeno je standardnim pićem smatrati ono piće koje sadrži otprilike 8 do 14 grama čistog alkohola. Recimo, standardno piće je flaša piva (flaša 0.33 l s cca pet odsto alkohola), čaša vina (140 ml s 12 odsto alkohola) ili čašica žestokog pića (40 ml s 40 odsto alkohola).

"Važno je napomenuti da konzumiranje flavonoida ne poništava u potpunosti povećan rizik od smrtnog ishoda uzrokovanog pušenjem ili konzumacijom većih količina alkohola. Ipak je najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje prestanak pušenja, kao i da smanjite konzumiranje alkohola", istakla je dr. Bondono.

"Svakodnevna konzumacija hrane bogate flavonoidima mogla bi biti podsticaj za ublažavanje spomenutog povećanog rizika, kao i da pojedince podstakne da prestanu da puše i smanje unos alkohola", smatra Bondono.

"Naša studija je pokazala da je najmanji rizik od smrtnog ishoda od raka ili kardiovaskularnih bolesti evidentiran kod osoba koje su svakodnevno konzumirale oko 500 mg flavonoida."

Povezane vesti

Svakodnevno bi trebalo konzumirati razne vrste flavonoidnih spojeva iz biljnih namirnica i napitaka. Na primer: jedna šoljica čaja, jedna jabuka, jedna pomorandža, 100 g borovnica i 100 g brokulija dnevno čine širok spektar flavonoidnih spojeva ili preko 500 mg flavonoida.

Priroda zaštitnog učinka i povezanost konzumacije flavonoida s nižim rizikom od smrtnog ishoda od raka i srčanih bolesti nije u potpunosti razjašnjena, ali je višestruka.

"Ustanovili smo da flavonoidi imaju odlično protivupalno delovanje te da poboljšavaju rad krvnih žila, što pojašnjava njihov uticaj na smanjen rizik od smrti od posledica srčanih bolesti i raka"; pojasnila je, dodajući da je sledeći korak naučnika da preciznije istraže na koje tipove raka i srčanih bolesti flavonoidi utiču najbolje.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka