Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Hladan kao LED" u Muzeju nauke i tehnike

Izložba Muzeja nauke i tehnike „Hladan kao LED“, autora Zorana Levića, kustosa Muzeja, posvećena je istorijskom razvoju, tehnologiji proizvodnje i upotrebi leda na našim prostorima.

  Izvor: Foto: promo

Izložbom Muzej želi da približi posetiocima fenomen niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje, zaštititi od niskih temperatura, saobraćaju i sportu.

Posetioci izložbe će imati priliku da se upoznaju sa ledom kao materijalom, njegovim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. Biće predstavljeni eksponati i predmeti koji se koriste prilikom izrade, oblikovanja i čuvanja leda, kao što su npr. alati za sečenje leda sa površina reka. Takođe, upoznaće se sa pričama o pionirima proizvodnje veštačkog leda u Srbiji, poput fabrika Bajloni i Šonda. 

Povezane vesti

Izloženi eksponati pokrivaju period od 19. veka pa sve do današnjih dana. Čuvaju se u zbirkama Muzeja nauke i tehnike, Etnografskog muzeja i privatnim kolekcijama, dok je drugi deo izložene građe vlasništvo kompanija Albo, Sol Srbija, Frikoma, Fero Eko Blast i Drenovca, Centra za promociju nauke, Nacionalnog saveza za karling Srbije i Naftne industrije Srbije.  

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Promo

U okviru pratećeg programa izložbe u Muzeju nauke i tehnike organizovaće se demonstracija oblikovanja skulpture od leda, koju će izvoditi umetnik Ljubomir Šćepanović.  Radionicu izrade sladoleda korišćenjem tečnog azota  vodiće dr Luka Mihajlović, koji će održati i predavanje o životinjskom svetu koji živi u uslovima niskih temperatura. 

Svečano otvaranje izložbe „Hladan kao LED“ je u četvrtak 25. jula 2019. godine u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike – Galerija 51, ulaz iz Dobračine ulice broj 51. Izložbu će otvoriti prof. dr Miomir Mijić. 

Na samom otvaranju, kao i tokom trajanja izložbe, za posetioce je pripremljeno nekoliko ledenih iznenađenja, kao prijatno osveženje tokom vrelih letnjih dana.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka