Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidovdan kroz prizmu "običajne" Srbije

28. juna obeležava se jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. Srpski narod ovaj praznik povezuje i sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, i sa mitom o svetom Vidu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Različiti delovi Srbije specifični su i u pogledu obeležavanja i proslavljanja najvećih praznika. Na primer, severozapadni deo Srbije i Vojvodine ima običaj da se iznese svo tkanje koje su devojke iz kuće radile, kako bi se videlo koliko su vredne i kako bi se ukazalo na to koliko je domaćinstvo imućno.

Mačvanski okrug prepoznatljiv je po tome što se tada obeležavaju velike zadušnice. Do podneva se izlazi na groblje i nosi hrana, a riba je obavezan deo - kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Poznat je i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je ispod jastuka, kako bi usnile onog za kog će se udati.

Prema mišljenju istoričara, Vidovdan je važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta. Simbol je otpora, negovanja patriotizma, viteštva i herojstva, ali i prekretnica nakon perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Povezane vesti

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, u sećanje na Koskovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine (prema starom kalendaru 15. juna), na Gazimestanu i na sve poginule u ratovima.

Stradanju srpskih vojnika posvećen je spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine. Spomenik kosovskim junacima koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol grada Kruševca.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, krajem 17. veka, preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

Mošti su vraćene u ravanicu 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka