Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekretnica u Drugom svetskom ratu: 5 činjenica o Danu D koje malo ko zna

Šestog juna 1944. godine više od 150 hiljada savezničkih vojnika krenulo je prema severnoj francuskoj obali, započevši tako oslobađanje Evrope od nacizma.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Dan D je događaj koji je bio prekretnica u Drugom svetskom ratu, a ovo je pet manje poznatih činjenica o tom istorijskom događaju.

"Erotska pustolovina"

"Kad su došli Nemci, rekli smo muškarcima da se sakriju. Kada su stigli Amerikanci, morali smo da krijemo žene". Ova francuska šala odnosi se na "erotsku pustolovinu" koju je američka vojska obećala vojnicima koji pošli u Francusku, piše istoričarka Meri Luiz Roberts u knjizi "Šta vojnici rade: Seks i američki vojnici u Drugom svetskom ratu u Francuskoj".

Možda će vas zanimati i:

Američka vojna propaganda oslikavala je Francusku "kao veliki bordel s 40 miliona hedonista".

Čitaoci američkog vojnog časopisa Stars And Stripes mogli su da nauče francuske fraze za "Jako si lepa", "Nisam oženjen" i "Jesu li ti roditelji kod kuće?". Na nemačkom, pak, mogli su samo da nauče kako se kaže "Nema cigareta" ili "Predajte se!".

Američki promiskuitet izazvao je bes lokalnog stanovništva u gradovima poput L'Avra i Rema, gde su vojnici imali seksualne odnose "po parkovima, grobljima, ulicama i napuštenim zgradama".

Više od 150 američkih vojnika osuđeno je za silovanje. Većina njih bili su crnci, što je među francuskim civilima izazvalo zgražavanje nad "američkom rasnom nepravdom".  

Strah od poraza  

Kako se Dan D približavao, saveznici su se sve više plašili poraza. Zapovednik savezničkih snaga i budući američki predsednik Dvajt Ajzenhauer napisao je 5. juna izjavu u kojoj je napisao da je u slučaju neuspeha "krivica jedino na njemu".

"Moja odluka da krenemo u napad u to vreme i na tom mestu zasnovana je na najboljim dostupnim podacima. Vojnici, na tlu, u vazduhu i na moru služili su hrabro i odano kako je od njih dužnost i zahtevala", pisao je Ajzenhauer unapred.

Savezničke snage brzo su stekle kontrolu nad plažama Juta, Gold, Džuno i Svord. Ali na Omahi, petoj plaži, žrtava je bilo mnogo pa je i stekla tužan nadimak - krvava Omaha. Visoke litice na Omahi Nemcima su davale prednost.

Deo od 2.500 američkih žrtava na toj plaži stradao je od neprijateljske vatre, a deo ih se utopio. Utopili su se i neki padobranci jer ih je teška oprema, od 30 do 40 kilograma, povukla pod vodu u dubokim močvarama u pozadini.  

 Vojnici u akciji Iskrcavanje na Normandiju, Dan D Izvor: Wikimedia Commons

Tenkovi na naduvavanje

"Fake news" je fenomen savremenog doba, ali britanska vojska osmislila je i sprovela operaciju zavaravanja Nemaca i navela ih na to da misle da saveznici planiraju napad u Skandinaviji i zatim iskrcavanje u području oko Kalea, a ne u Normandiji.

Tenkovi na naduvavanje postavljeni su na britansku obalu nasuprot Kalea, a metalni mamci iskorišćeni tako da na nemačkim radarima izgleda kao da se ogromna vojska priprema da se iskrca blizu tog francuskog grada.

Lažne radijske poruke podmetnute su nemačkoj obaveštajnoj službi. Čak i pošto je Dan D započeo, Nemci su verovali da drugi talas napada ide prema Kaleu. Hitler je tek naknadno naredio da se nemačke snage premeste odatle na normandijski front.  

Komanči  

Stvaranje šifrovanih poruka i njihovo dekodiranje oduzelo bi previše vremena tokom iskrcavanja, a vrlo brzo bi ih shvatili i Nemci na istim talasnim dužinama. Amerikanci su zato za prenošenje poruka koristili Indijance, posebno Komanče, koji su govorili svojom, Nemcima nepoznatom terminologijom.

Džon Parker, sin jednog od govornika u šiframa Simonsa Parkera, seća se da mu je otac pričao da je "ludi beli čovek" bio Hitler, a "trudna ptica" bombarder.  

Invazija u Indoneziji

Britanska kraljevska pošta izvinila se pre šest meseci pošto je objavila prigodnu poštansku markicu povodom 75. godišnjice Dana D. Na toj markici je umesto iskrcavanja u Normandiji prikazano iskrcavanje Amerikanca u Indoneziji, tada Holandskoj Novoj Gvineji.  

Možda će vas zanimati i:

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lazar

Čista glupost, prekretnica je bio nemački poraz pred staljingradom koja je i omogućila famozni dan D

koliko lazne istorije

pricam ti pricu, istina je, da su nemci pustili smerikance da udju jer su rusi krenuli ka berlinu, amerikanci su bili tu da zaustave ruse da ne padne cela nemacka. toliko o laznom danu D

Najnovije

Priroda

Nauka