Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega Amsterdam više ne želi turiste?

Glavni grad Holandije sada poručuje posetiocima da odu na druga mesta. Šta se dogodilo? Kako to da je Amsterdam okrenuo leđa turistima koji holandskoj ekonomiji godišnje donose oko 82 milijarde evra?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Amsterdam, grad poznat po toleranciji, uskim kućama i širokim kanalima, radikalno menja stav prema turistima koji godišnje s oduševljenjem posećuju taj grad, piše CNN.

Razlog je vrlo jednostavan - građani Holandije boje se da će se njihov glavni grad pretvoriti u Veneciju.

Frustrirani meštani Amsterdama već neko vreme žale se na preveliki broj turista i boje se da bi njihov rastući broj mogao uništiti dušu ovog živahnog kosmopolitskog grada.

"Pod velikim smo pritiskom", rekla je arhitekta Elen van Lun. "Ne želimo da se pretvorimo u Veneciju. Turisti previše vole naš grad i previše nas posećuju."

Povezane vesti

Iako Van Lun priznaje pozitivne aspekte turizma, poput brojke koja popunjava kasu, razume i meštane koji se boje da će izgubiti autohtoni osećaj svog rodnog grada.

Poput Venecije, Amsterdam je postao simbol za fenomen prevelikog turizma koji je usko povezan sa sve pristupačnijom cenom avionskih karata. Dok neki drugi gradovi tek počinju da se hvataju ukoštac s ovakvim problemom, Amsterdam je jednostavno rekao da mu je dosta.

Povezane vesti

Naime, za taj se grad predviđa nastavak desetogodišnjeg porasta broja posetilaca, sa 18 miliona u 2018. na 42 miliona u 2030, što je 50 puta veća brojka od sadašnjeg broja stalnog stanovništva.

Holandski zvaničnici zbog toga su nedavno smelo odlučili da prestanu da reklamiraju svoju zemlju kao turističku destinaciju. Sproveli su i neke odredbe s namerom da odvrate turiste, ograničavajući im mesta za zabavu ili kapacitet smeštaja.  

Povezane vesti

Gradske vlasti Amsterdama najavile su i nove poreze na turistička noćenja, a novi prihodi od turizma biće usmereni u održavanje grada.

Amsterdam već naplaćuje sedam odsto poreza na hotelske račune, a gradski oci su sredinom maja najavili novi namet prema kojem će hotelski gosti po noćenju ubuduće plaćati dodatna tri evra u gradsku blagajnu.

Udruženje holandskih hotela i restorana Koninklijke Horeca kritikovala je najavu novih nameta, ocenjujući da Amsterdam već ima najviše turističke poreze među popularnim evropskim destinacijama.

Izvor: Index.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka