Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja pokazala da većina ateista veruje u natprirodno

Izgleda da je verovanje u natprirodne pojave još uvek prisutno kod većine stanovništva, čak i među onima koji se oslanjaju na nauku i deklarišu se kao ateisti, piše "New Scientist".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, istraživanje koje je sprovedeno među ateistima i agnosticima širom sveta pokazalo je da mnogi od njih ne mogu u potpunosti da odbace iracionalna verovanja u, na primer, život nakon smrti, astrologiju ili postojanje neke univerzalne životne sile.

Prema nalazima istraživanja "Understanding Unbelief" (Razumevanje neverovanja), u kojem su naučnici razgovarali sa hiljadama ateista i agnostika iz Brazila, Kine, Danske, Japana, SAD-a i Velike Britanije, izgleda da većina njih, uprkos svojoj bezbožnosti, veruje u barem jednu natprirodnu pojavu.

Povezane vesti

Na primer, među ateistima u Velikoj Britaniji njih oko 12 odsto veruje u reinkarnaciju, a gotovo 20 odsto u život nakon smrti. Sveukupno gledajući, 71 odsto ateista ima neka slična iracionalna uverenja, dok za agnostike ta brojka iznosi 92 odsto.

Ateisti i agnostici čine oko 37 odsto stanovništva u Velikoj Britaniji, tako da u kombinaciji s religioznim ljudima ispada da velika većina britanske, ili čak globalne populacije veruje u natprirodno.

U šta najviše verujemo?

Globalno gledano, najrasprostranjenija natprirodna uverenja povezana su sa sudbinom. Mnogi ateisti i agnostici smatraju da su neki "značajni događaji u životu jednostavno morali da se dogode" i da postoje "temeljne sile dobra i zla". U to veruje između 20 i 30 odsto ateista u Velikoj Britaniji i SAD-u i oko 40 odsto agnostika. Ali to je manje nego u opštoj populaciji, gde u to veruje više od polovine ljudi.

Povezane vesti

Istraživači projekta "Understanding Unbelief" takođe su ispitivali ljude o karmi, natprirodnim bićima, ljudima s mističnim moćima i slično. Čak i fenomen u koji se najmanje veruje, karmu, podržava oko 10 odsto ateista i 30 odsto opšte populacije u Velikoj Britaniji.

Ateisti koji najmanje veruju u natprirodno

Istraživanje je pokazalo kako japanski ateisti najmanje veruju u natprirodno pojave, ali da se ateisti i agnostici zapadnih zemalja najviše oslanjaju na nauku i naučnu metodu. Tako dve trećine Britanaca smatra kako je "naučna metoda jedini pouzdani put do znanja", dok to smatra 46 odsto opšte svetske populacije.

Izvor: Index.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka