Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biblioteka na Mesecu: Neobična pošiljka ka Zemljinom satelitu

Svesni globalnih egzistencijalnih rizika, naučnici i inženjeri intenzivno pribegavaju kreiranju rešenja kojima se, na duge staze, predupređuje ugroženost života na Zemlji. Jedan od vidova „odbrane“ planete na kojoj živimo je „banka ...

  Izvor: Ilustracija: Shutterstock

Međutim, postoje i one druge opasnosti, toliko velike da poništavaju svaku dalju mogućnost da čovek ostane domaćin na Zemlji. Potraga za drugim domom i selidba izvan prostora matične planete više nije samo narativ dela naučne fantastike, već i sve češća tema u realnim naučnim projektima. Dok čitate ove redove, ka Mesecu juri lunarni modul Beresheet (jevrejski naziv za Knjigu postanja) koji, pored naučnih instrumenata, nosi i jedan uređaj težine jedva stotinak grama koji oblikom podseća na običan DVD, a sastoji se od dvadeset i pet niklovanih diskova debljine četrdeset mikrometara.

Saznajte šta sve može da se postigne kopanjem minerala na Mesecu

Na tom uređaju skromnih dimenzija nalazi se oko trideset miliona stranica koje pokrivaju razne oblasti ljudskog delanja – ogromna arhiva fotografija, čitava Wikipedia na engleskom jeziku, pa čak i bitne zabeleške o Holokaustu i Izraelska deklaracija o nezavisnosti. Takođe, u ovom svojevrsnom amanetu nalazi se ključ za dešifrovanje čak pet hiljada jezika i milijardu i po međusobno prevedenih reči. Svi tekstovi će moći da se pročitaju korišćenjem uveličavajućih stakala, dok se desetine hiljada fotografija mogu posmatrati korišćenjem mikroskopa.

Arhi-lunarna biblioteka (The Arch Lunar Library), kako glasi naziv ove digitalne zadužbine na put je krenula 22. februara, a sletanje na Mesečevu površinu je predviđeno za 11. april. Ovo je zapravo prva privatna misija na Mesec, koju je lansirao izraelski neprofitni startap SpaceIL koristeći raketu kompanije SpaceX, a celokupni projekat podržalo je više partnera, privatnih finansijera i zvaničnih institucija, uključujući i Izraelsku svemirsku agenciju (ISA). Ne postoje planovi za povratak: jednom kada sleti, Beresheet, a sa njim i biblioteka, ostaće na Mesecu zauvek.

Pročitajte i šta bi se dogodilo kad bi Mesec nestao

Neprofitnoj organizaciji Arch Mission Foundation, koja je u Beresheet uključila Lunarnu biblioteku, ovo nije prvo učešće u promotivnim projektima rasejanja ljudskog znanja. U spektaklu koji se odigrao prošle godine kompanija Space X je u svemir poslala jedan model električnog automobila Tesla Roadster, a u njemu i čuvenu Zadužbinu Isaka Asimova, jedno od najvažnijih dela naučne fantastike.

Ipak, misija Lunarne biblioteke može imati vrednost i pored simboličke. Naučnici iz Arch Mission Foundation smatraju da uređaj na kojem su podaci pohranjeni može da izdrži izuzetno ekstremne uslove i da je praktično sigurno da bi neko živo biće (čovek?) za milijardu godina moglo da pronađe savršeno očuvane informacije koje je za sobom ostavila drevna civilizacija – to jest mi.

Izvor: Odiseja

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka