Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 teorija o tome zašto farbamo jaja za Uskrs

Zasluga za širom rasprostranjen običaj bojenja jaja se, u zavisnosti od kulturnog podneblja, pripisuje različitim legendama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svake godine kada se približi Uskrs, ljudi širom planete kuvaju jaja i farbaju ih jarkim bojama. O tome kako i gde je nastala ova tradicija postoji više tumačenja.

1. Proslava dolaska proleća

Šarena jaja se često povezuju sa paganskim običajima proslavljanja dolaska proleća. Jaja u ovom slučaju simbolizuju ponovno rađanje i novi život koji dolazi nakon zime. Običaj je bio da se jaja dekorišu u „bojama proleća” i da se poklanjaju porodici i prijateljima. Simbolika ponovnog rađanja uklopila se i u hrišćansku propoved o Isusovom uskrsnuću, pa su je hrišćani usvojili i primenjuju ovaj običaj tokom proslavljanja Uskrsa.

2.Tradicija iz Mesopotamije

Mesečni katolički magazin koji je postojao u periodu od 1878. do 1908. godine pisao je o ranim hrišćanima iz Mesopotamije koji su bojili jaja kako bi imitirali Isusovu krv prolivenu tokom njegovog raspeća. Crkva je ovu tradiciju preuzela od tog doba i nastavila da je održava.

Povezane vesti

3. Kraljevski običaj

Kralj Engleske, Edvard I takođe se povezuje sa tradicijom dekorisanja jaja povodom proslave Uskrsa. U 13. veku Edvard I zatražio je da se 450 jaja oboji i dekoriše zlatnim lišćem kako bi ih poklonili ostatku kraljevstva za Uskrs.

4. Marija Magdalena i crveno jaje

U čak nekoliko legendi Marija Magdalena se smatra glavnim pokretačem običaja farbanja jaja. Jedna od njih podrazumeva da je Marija Magdalena tri dana nakon Isusovog raspeća posetila njegov grob i da je tom prilikom nosila korpu sa kuvanim jajima kako bi podelila ostalim ženama koje tuguju nad Hristovim grobom. Kada je stigla, kamen sa ulaza u grobnicu je bio pomeren, a grob prazan. U tom trenutku su jaja u korpi promenila boju u crvenu.

Druga legenda glasi: Nakon Isusovog uskrsnuća Marija Magdalena je otišla da srećne vesti razglasi rimskom osvajaču Tiberijusu. On je na ovu vest odgovorio: „Hrist je uskrsao isto kao što je to jaje crvene boje” - u tom trenutku Marija Magdalena je u ruci držala jaje, a čim je čuveni osvajač izgovorio ovu rečenicu - jaje je promenilo boju u crvenu.

Povezane vesti

5. Marija, majka Isusova i crveno jaje

Stanovnici istočne Evrope zasluge za ovaj običaj pripisuju Mariji - Bogorodici. Marija je bila prisutna na raspeću svog sina na Veliki petak, i prema jednom od predanja sa sobom je ponela kuvana jaja, na koja je kapnula krv sa Isusovih rana, koja je potom jaja obojila u crveno.

Drugo predanje glasi da je Marija, preklinjavši vojnike da budu manje okrutni prema njenom sinu, poklonila svakom po jaje, a da su njene suze padajući na jaja bojila ih u specifičnu crvenu boju.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka