Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen poslednji deo Ajnštajnovog proračuna teorije svega

110 Ajnštajnovih rukopisa nedavno je otkupio Hebrejski univerzitet u Jerusalimu. Među njima je i poslednjih originalnih 8 stranica njegove teorije svega. Sve su svečano izložene uoči Ajnštajnovog rođendana - 14. marta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ajnštajnov um pronikao je u najdublje tajne svemirskog beskraja, a najveća zbirka - koja broji oko 82 000 pisama, rukopisa, fotografija i drugih stvari o njegovim stavovima i životu dragoceno se čuva na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Mit Ajnštajn, mladić koji nije obećavao

Univerzitet je uoči Ajnštajnovog rođendana 14. marta svečano izložio novih 110 stranica zbrirke, među kojima je i 8 stranica njegovih proračuna za teoriju svega - teoriji koja bi objedinila sve aspekte fizike postojećeg univerzuma, za koje se verovalo da su izgubljene.  

Naime, 7 stranica ove teorije postojalo je u vidu kopija, a jedna je u potpunosti falila. Sada su sve tu u originalu. Stranica koja je nedostajala ključna je za razumevanje Ajnštajnovog toka misli kada je radio na članku za Prusku akademiju nauka 1930. godine. Od ukupno 110 stranica, koje je otkupio Jevrejski univerzitet, 48 se odnosi na matematičke proračuna nastale u periodu 1944-1948, 8 pripada članku iz 1930. godine, a ostalo su pisma njegovom sinu Hansu iz 1935. godine i prijatelju i kolegi Miheleu Besou.

 ajnstajn_aps_AP_Ardon_Barhama_613175950.jpeg
Jedna od osam stranica Ajnštajnovig proračuna
Izvor: AP/Ardon Bar-HamaIzložena pisma svedoče o njegovom bežanju od nacista, ali i ličnom doživljaju godina uoči Drugog svetskog rata i Holokausta.

"Uz određenu zabrinutost, pročitao sam da u Švajcarskoj postoje određene aktivnosti koje su pokrenuli nemački banditi, ali verujem da čak i u Nemačkoj stvari polako počinju da se menjaju, hajde da se nadamo da evropski rat neće izbiti pre toga.. I ostatak Evrope konačno počinje da shvata te stvari ozbiljno, pogotovo Britanci.Da su se time ozbiljno pozabavili pre godinu i po dana, sve bi bilo bolje i lakše", napisao je Ajnštajn svom sinu.

Pročitajte i 11 zanimljivosti iz života Alberta Ajnštajna

Iz pisama namenjenih Besou vidi se da je Ajnštajn bio duhovit čovek. Da je držao do svog jevrejskog porekla, ali da nije bio čovek ograničenih shvatanja. Pisma otkrivaju i da je Beso bio poreklom iz italijanske jevrejske porodice, ali da je iz očiglednih razloga morao da pređe u hrišćanstvo. Ajnštajn se u tom smislu šalio na njegov račun, napisavši mu: "Ti sigurno nećeš otići u pakao, iako si morao da se krstiš".

Hebrejski fakultet veći deo svoje zbirke o Ajnštajnu duguje tome što je neposredno pred svoju smrt, Ajnštajn ovoj instituciji ostavio dobar deo postojećih artefakta. Otkupljivanje novih 110 stranica njegovog života, univerzitet duguje donaciji porodice Kraun-Gudman (Crown-Goodman).

"Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom" Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni srećnog života

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka