Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETI DANI: Kako devet najvećih svetskih religija sastavlja listu praznika?

Kad bi katolici slavili svakog sveca, a Hindusi rođendan svakog božanstva, na proslave bi otišla skoro čitava godina.

  Izvor: Foto: Reuter/Ilya Naymushin

Negde u svetu priprema se obrok, ritual ili žrtva za verski obred. To najverovatnije čine prilježni rimokatolici ili hinduisti. 

U jevrejskom kalendaru ima na desetine praznika – ali Tora propisuje strogo pridržavanje za samo pet najsvetijih. Muslimani su takođe praznični minimalisti. U islamu se najveće proslave održavaju za poslednje dane dva velika praznika: Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama o završetku hadžiluka.

Pogledajte i Religija, neiscrpan izvor inspiracije: 10 neobičnih crkava širom planete

Pravljenje liste praznika kojih se pridržava devet najvećih svetskih religija – prikazano ispod – nije jednostavan zadatak. Različite zemlje i regioni, kao i veroispovesti, slave sopstvene verzije praznika, a neke religije se pridržavaju zasebnog kalendara. Kineski lunarni kalendar zasniva se na 60-godišnjem ciklusu; Indija koristi nekoliko vrsta kalendara.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

„Svake godine razne zemlje prolaze kroz političke bitke zbog dodavanja ili izmene praznika”, kaže Džej Gordon Melton, teolog sa Univerziteta Bejlor i autor enciklopedije „Verski praznici”.

Saznajte i Da li je religija sama po sebi nasilna?

Uspostavljanje međunarodne datumske granice 1884. godine u mnogim zemljama je praznike koji su počinjali u sumrak pomerilo na idući dan. Na današnji raspored praznika može da utiče privredna produktivnost, što je razlog zbog kojeg se neki praznici svake godine pomeraju na vikend.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Jedini federalni verski praznik u Sjedinjenim Državama jeste Božić, dok druge zemlje imaju obuhvatniji pristup upražnjavanju praznika. U mnogobožačkoj Indiji građani mogu da odaberu s liste hrišćanskih, muslimanskih, sikističkih ili budističkih, uz 28 priznatih hinduističkih praznika, i da ne idu na posao.

Otkrijte i Kakva je budućnost religija u narednih pedeset godina?

„U savremenom mešovitom verskom okruženju proslavljanje praznika koji priznaje vlada za manje verske grupe predstavlja korak ka javnom prihvatanju”, kaže Melton.

* Tekst SVETI DANI objavljen je u časopisu National Geographic Srbija u aprilu 2018. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka