Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stare iskre za nove nade: Elektrostatičke mašine u Muzeju nauke i tehnike Beograd

Na izložbi Davida Floresa, profesora prirodnih nauka iz Španije, biće prikazane radne replike mašina, aparata i instrumenata koji oživljavaju kabinet za fiziku specijalizovan za elektrostatiku s kraja XIX veka.

 Izvor: Foto: promo

S obzirom na nedostatak učila koji srećemo u mnogim školskim kabinetima za fiziku, autor je želeo da, podsećajući na inventivnost instrumenata korišćenih u XIX  veku, podstakne mlade inženjere i konstrukture da obnove tradiciju izrade školskih učila u fizici i drugim naukama.

Na izložbi će biti prikazano 25 replika mašina, aparata i instrumenata. Sve izložene replike izradio je autor izložbe David Flores. Zastupljeni su svi najvažniji tipovi elektrostatičkih mašina, među kojima su i replike vrlo retkih mašina kao što su Narnova, Kareova, Holcova, Rigijeva i Bonenbergova.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Pored manje poznatih ili danas nepoznatih uređaja, posetioci mogu videti i neke od klasičnih uređaja kao što su elektroskop,Lajdenska boca i Van de Grafov generator. Deo ove izložbe su značajne knjige iz istorije nauke sa opisima mašina i ilustracijama prema kojima su mašine izrađene, kao i uzorci korišćenih materijala.

Elektrostatičke mašine nastale su u XVII veku. Korišćene su za stvaranje visokih napona za potrebe proučavanja električnih pojava. Potvrda da neka elektrostatička mašina funkcioniše, skoro uvek znači dobiti varnicu na jednom od njenih krajeva. Pored primene u naučne svrhe, javno prikazivanje pojava električnog pražnjenja decenijama je izazivalo veliko interesovanje i predstavljalo veliku društvenu zabavu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka