Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABRANJENI GRAD: Jedno od skrivenih blaga Londona se uskoro otvara za posetioce

Najnovija turistička atrakcija u Londonu je poseta Mejl rejlu i vožnja nekadašnjom tajnom poštanskom železnicom, koja uključuje putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom.

  Izvor: Foto: Facebook

Podzemna železnica Mejl rejl bila je 75 godina zabranjeni grad, deo britanskog poštanskog sistema, kojom su dnevno s kraja na kraj Londona prenošeni milioni pisama, telegrama i paketa između železničkih stanica i depoa za razvrstavanje, brzinom koja je na prepunim londonskim ulicama bila nezamisliva.

LONDON ISPOD LONDONAŠta se krije ispod jedne od najstarijih evropskih prestonica?

„Ako ste baš visoki, možda ćete dvaput razmisliti pre no što kupite kartu za posetu podzemlju“, rekao je novinarima direktor za komunikacije Mejl rejlaHeri Haskison.

Najnovija turistička atrakcija u Londonu je poseta Mejl rejlu i vožnja nekadašnjom tajnom poštanskom železnicom, koja uključuje putovanje malim vozom kroz mračne tunele 20 metara pod zemljom.
Izvor: YouTube

Posle dugogodišnje izgradnje tunela, železnica je otvorena kao jedinstvena i najmodernija 1927. godine, a zatvorena 2003. godine, kada je papirna pošta pregažena razvojem elektronske pošte i drugih komunikacija.

Na putu do Indokine:Petodnevna avantura Transsibirskom železnicom

Njeni električni vozovi bez vozača raznosili su poštu širom Londona brzinom od 56 kilometara na čas, a tokom decenija pristup podzemlju su imali samo poštanski radnici koji su otpremali poštu i majstori mkoji su održavali sistem.

Šefovi pošte razmatrali su mogućnost da se splet podzemnih železničkih tunela koristi za gajenje pečuraka, ali je na kraju odlučeno da se sačuva jedan deo i otvori za turiste i poveže s renoviranim Poštanskim muzejom koji se otvara danas.

Plan je da se Mejl rejl otvori za turiste 4. septembra, a posete će uključivati 20-minutnu vožnju malim vagonima, s providnim, staklenim krovom, kroz tunele prekrivene višedecenijskom prljavštinom, i kroz poštanske stanice koje se odavno ne koriste, već su sada samo groblja prašnjavih odbačenih železničkih vagončića.

Sedam noseva iz Sohoa:Gipsani nosevi u zidovima zgrada u Londonu

Tokom vožnje će se preko razglasa čuti priče o istoriji i funkcionisanju poštanske železnice koja je tokom dva svetska rata imala i sasvim drugačije uloge od zamišljenih, i u miru korišćena i za snimanje delova holivudskih fimova, dok će vozić s posetiocima zastajati na nekoliko mesta radi prikazivanja kratkih dokumentaraca i o tome.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka