Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razotkrivanje kulturnog identiteta urođeničkih plemena Centralne Amerike: Arheolozi pronašli ljudske ostatke stare 1.000 godina u Managvi

Tokom izgradnje novog stadijuma za bejzbol u glavnom gradu Nikaragve, radnici su slučajno otkrili i iskopali ostatke stare 1.000 godina.

  Izvor: Foto: Facebook

Pronađeno masivno groblje sadrži ljudske ostatke, a u sklopu njih se nalazi i više od 30 urni iz prekolumbijske ere, koje su ukrašene ljudskim i životinjskim licima.  

Arheolozi su procenili da su pronađeni ostaci stari između 800 i 1350 godina i da su nastali tokom Sapoa perioda u Nikaragvi. Proučavanjem kako su urođenički narodi u Nikaragvi sahranjivali svoje preminule, arheolozi će moći da odgonetnu i podrobnije otkriju kako je izgledao život kultura iz tog perioda. 

„Ovo otkriće naglašava neverovatnu kulturnu različitost i bogatstvo ove kritične zone Amerike“, kaže Kris Fišer, istraživač National Geographica koji je vodio istraživanje u obližnjem Hondurasu.

Mesa Verde, arheološko blago Severne Amerike: 600 kućica skrivenih u stenama

Predstavnik Instututa kulture u Nikaragvi je u intervjuu za La Prensa Libre izjavio da su ova otkrića pomogla arheolozima da spase kulturni identitet starih doseljenika Managve.

Artefakti iz približno istog perioda su pronađeni u gradovima južno i istočno od Managve. Arheolozi veruju da je jezero Managva, koje leži blizu grada, može da bude središte lokalnih plemena u regionu.

Izgubljeni gradovi

Kad su Španci stigli u Nikaragvu u ranom XVI veku, ovde su otkrivena tri različita plemena sa svojim običajima i jezikom. Međutim, bolest je uskoro izbrisala većinu starosedelačkog stanovništva u regiji. 

Iako se mnogo zna o prekolumbijskim civilizacijama Maja, koje su pronađene na jugu u današnjem Meksiku i Inka, koji su naseleli zapadnu obalu Južne Amerike, manje se zna o urođeničkim plemenima Centralne Amerike.

Direktorka Instututa za kulturu u Nikaragvi Ivonne Miranda Tapia izjavila je da istraživači veruju da ova otkrića mogu da budu povezana sa plemenima Chorotega, za koje se smatra da su migrirali iz meksičke države Čijapas.

Saznajte iŠta se dogodilo s narodom koji je dočekao Kolumba?

Tapia je potvrdila i da je ovo prvi put da je groblje ove gustine pronađeno na jednoj lokaciji. Prema njenim rečima, mrtvi su u početku sahranjivani dok se ne raspadnu, a potom su ostaci premeštani u urne ili stare keramičke posude.

„Neke od urni su ponovo korišćene ili su ranije bile namenjene za druge svrhe, pa su potom korišćene za sahranjivanje članova porodice“, kaže Miranda.

Pronađeni ostaci su premešteni u Nacionalnoj palatu kulture gde će se nastaviti dalje laboratorijske analize.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka