Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRHKI MIR: Šri Lanka, osam godina nakon građanskog rata

Osam godina posle završetka okrutnog građanskog rata Šri Lanka se suočava s posledicama: s desetinama hiljada ljudi bez doma i hiljadama nestalih.

 Izvor: Foto: Instagram

Tekst Krhki mir objavljen je u NG Srbija u novembru 2016. godine

Fotografija koju drži mlada žena jedva da je veća od poštanske marke. Ali to je jedina fotografija njenog muža koju je uspela da pronađe u kući svojih roditelja. Oni se nisu saglasili s njenim izborom da se uda za čoveka koji je običan ribar iz obalskog grada Manara, dok njena porodica generacijama živi u Džafni, prestonici Severne pokrajine Šri Lanke. Fotografija svedoči o tome da je njen muž, inače Tamil kao i ona, samouvereni čovek širokog lica. Dok zuri u sličicu čoveka koji je nestao pre desetak godina i priseća se, njene tamne, crvenkaste oči se ozare.

Zaljubili su se u izbegličkom kampu na jugu Indije 1999. godine, kad je ona imala 17 godina. Oboje su pobegli od krvavog građanskog rata na Šri Lanki koji se vodio između vojske pod kontrolom većinskih Sinhaleza i tamilskih pobunjenika.Ona je s porodicom pobegla iz Džafne,preskačući leševe svojih komšija, dok je vojska bombardovala grad. On je pobegao iz Manara nakon što je video kako vojni oficir ubija njegovu najmlađu sestru u njihovoj kući. Venčali su se uprkos gunđanju njene majke.

Your Shot:Najlepše fotografije Šri Lanke

U Manar su se vratili 2002. godine, gde je on mogao da ribari. Dobili su sina, a zatim i kćerku. Da bi dopunio skromni kućni budžet, prodavao je kanistere benzina tamilskim pobunjenicima. Ona to nije smatrala opasnim poslom jer suto radili mnogi tamilski muškarci u Manaru. Kad joj je rekao „ako se meni nešto desi, nemojda me tražiš – vrati se kod svoje majke”, ona na to jednostavno nije obraćala pažnju. Sve do 27. decembra 2006. godine kad je on na svom motociklu otišao i uveče se nije vratio, a ni narednih dana.

A post shared by Ami Vitale (@amivitale) on Oct 26, 2016 at 3:02pm PDT

Petao trčkara pored njenih bosih nogu. Prenuvši se iz sećanja, ribareva žena sklanja fotografiju i vraća se uobičajenim kuhinjskim poslovima s ostalim ženama u trošnoj, jedva osvetljenoj kući. Njena porodica se danas okupila zbog pomena njenoj iznenada preminuloj majci, koja je umrla od raka želuca pre mesec dana. Jedan od braće nije došao. On je ilegalno u Parizu i nema posao. Vojska Šri Lanke ga je mučila i boji se da se vrati kući da ga ne bi uhapsili na ulici kao njegovog zeta ribara i hiljade drugih Tamilaca– bez upozorenja i opravdanja, bez ikakvog zapisnika, čak i bez zvaničnog priznanja o tome.

Ipak, ova 34-godišnja žena s kosom do struka uvijenom u pletenice, koje se njišu dok poslužuje tradicionalnu vegetarijansku gozbu – leblebije, plave patlidžane, pasulj, tapioku – nije ophrvana bolom. „Znam da je moj muž živ”, kaže ona kratko i jasno. O tome najviše razmišlja, a ne o majčinoj smrti. Ne razmišlja ni o mizernoj zaradi koju ima na tezgi pored puta gde prodaje pirinač i kartice za telefone. Najvažnija stvar za ribarevu ženu – koja je zamolila da joj ne navodimo ime zbog bezbednosti nje i njene porodice – jeste to što veruje da joj se muž i dalje nalazi negde kao neregistrovan ratni zarobljenik u ratu završenom pre sedam godina.

A post shared by Sri Lanka (@srilanka) on Feb 3, 2017 at 9:15pm PST

Zapravo, isti problem ima i Šri Lanka kao zemlja. Zato što je nestala s mape. Nekadašnja velika nada južnoazijske ekonomije, ova ostrvska država je prokockala svoju priliku da stekne međunarodni legitimitet kad je utonula u spiralu nasilja podstrekavanog decenijskim međuetničkim napetostima. Sada je na vlasti nova vlada koja želi da ujedini zemlju, čime se otvara nova prilika. U aprilu je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer pohvalila administraciju predsednika Majtripale Siriseneza „izuzetan napredak” ostvaren u uspostavljanju„trajnog mira, odgovorne i demokratske vlasti i novih odnosa sa spoljnim svetom, što svima otvara nove mogućnosti”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka