Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi otkrili ogromne hijeroglife stare 5.200 godina

Naučnici sa Univerziteta Jejl i iz Kraljevskog muzeja umetnosti i istorije iz Brisela su istraživali drevni egipatski grad Elkab i došli do neverovatnih otkrića

  Izvor: Foto: Facebook

Pronašli su natpise u kamenu, koji uključuju i najranije monumentalne hijeroglife stare 5.200 godina.

Ove natpise su locirali zahvaljujući mapiranjem putanja na osnovu putnih mreža u Egiptu, a potom su korišćenjem nove tehnike snimanja s Jejla napravili seriju 3D snimaka natpisa sa fotografijama uzetih na terenu, piše Phys.

Saznajte i Naučnici izveli mumifikaciju na staroegipatski način!

Većina natpisa se nalazi duž glavnih puteva, bilo da su putevi paraleleni s Nilom ili putem koji vode u pustinju. 

„Ovo novootkriveno nalazište El-Khawy čuva neke od najranijih i najvećih znakova faza razvoja hijeroglifa i pruža dokaze o tome da su stari Egipćani izmislili ovo jedinstveno pismo“, piše egiptolog Džon Koleman Darnel sa Univerziteta Jejl.

Istraživači su takođe otkrili i umetnost u kamenu koja opisuje krdo slonova, a koje datira negde između 4.000 i 3.5000 godina p. n. e. Ove pronađene slike u kamenu su važne i zato što predstavljaju redak način predstavljanja trudnih životinja (u ovom slučaju slonice), piše LiveScience.

Istraživači su takođe identifikovali i panel od četiri znaka, koji su stvoreni približno između 3.250 godine p.n.e i koji su napisani s desne na levu stranu, a predstavljaju slike životinja poput glave bika i ptice afričke sedlarice sa pticama ibis iznad i između njih. Raspored simbola je uobičajen za kasnije egipatske predstave sunčevog ciklusa i koncepta svetlosti.

Traganje za tajnama prošlosti: Ko je bio prvi arheolog u istoriji? 

„Glava bika može da bude simbol kraljevske moći tokom faza formiranja egipatske države“, kaže Darnel.

„Ovo otkriće nije novo samo u smisliu da je ovo prvi put da je iko video ove hijeroglife, već je prvi put da je iko video ovako velike hijeroglife. Simboli su visine od oko 70 cm, a prethodno pronađeni znakovi su bili visine samo jedan ili dva centrimetra“, završava Darnel.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka