Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Zakopane tajne: Arheolozi pronašli još 7.000 tela ispod nekadašnje bolnice za mentalno zdravlje

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Ispod Medicinskog centra Univerziteta Misisipi je zahvaljujući radarskom skeniranju otkriveno 7.000 tela, čija bi dalja istraživanja mogla da pruže novi uvid u život ljudi u XIX i XX veku.

 Izvor: Foto: Printscreen

U novembru 2012. godine su otkriveni neidentifikovani ljudski ostaci ispod Univerziteta, a potom je u aprilu 2013. godine pronađeno još 66 tela. Tom prilikom su otkriveni drveni sanduci koji su sadržali ljudske ostatke koji datiraju iz XIX i XX veka.

Svi sanduci su isti, ali ekstremno uski (verovatno zbog pritiska težine zemljišta tokom decenija usled težine zemljišta)

Tada se smatralo da ostaci pripadaju bivšim pacijentima Ustanove za mentalno obolele u Misisipiju, koja se tu nalazila od 1835. do 1935. godine.

Potom je radarom 2014. godine na zapadnoj strani Zubotehničke škole Medicinskog centra Univerziteta u Misisipiju otkriveno još 2.000 tela, a nedavna skeniranja su potvrdila još oko 7.000 ljudskih tela, koja se prostiru na 80.937 metara kvadratnih.

Iskopavanje i ponovno zakopavanje 7.000 tela bi moglo da bude veoma skupo (oko 3.000 dolara po telu, što bi sveukupno bilo 21 milion dolara), pa iz Medicinskog centra Univerziteta Misipipi trenutno razmatraju mogućnost da naprave memorijalni centar i laboratoriju u koju će premestiti tela i analizirat ihi. 

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka