Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porođaj među oblacima: Na osnovu čega se određuje državljanstvo beba rođenih u avionu?

Od čega zavisi čije će državljanstvo dobiti beba koja se rodi u avionu? Da li beba u tom slučaju dobija besplatne avio karte do kraja života?

  Izvor: Foto: Facebook

Šona Oven verovatno ima jedan od najunikatnijih pasoša na svetu, budući da joj pod mestom rođenja umesto Bornmuta, Bazildona i Berkenheda, piše da je rođena u avionu 16 km južno od Mejfilda (Saseks).

Oven sada ima 26 godina i spada u samo nekoliko ljudi na planeti i u istoriji koji su rođeni u avionu. Kao uspomenu na specifične okolnosti u toku rođenja, roditelji su joj dali ime Shona Kirsty Yves (inicijali SKY - nebo).

Do njenog rođenja u avionu je došlo 1991. godine kad je Debora Oven, koja se vraćala u Veliku Britaniju s posla u Akri (Gana) i porodila se šest nedelja pre termina. Holandski doktor Vim Beker je takođe bio u ovom avionu, pa joj je pomogao da se porodi zajedno sa ekipom iz kabine. 

Saznanje koje će smanjiti broj avionskih nesreća: Naučnici otkrili učestalost vulkanskih erupcija

„Kapetan je potom objavio da imamo novog putnika u avionu. Svi su aplaudirali i služio se šampanjac. Pola sata kasnije smo sleteli na aerodrom u Getviku“, ispričala je Debora za Gardijan 2014. godine. 

Koliko se često bebe rađaju u avionima?

Iako do ovakvih neobičnih porođaja dolazi veoma retko, Šona nije ni prva, a ni poslednja beba koja se rodila u avionu.

Pre nekoliko dan svet je obišla vest da se Nafi Diaby, koaj je letela iz Gvineje do Burkine Faso, porodila u avionu, a devojčica se rodila na 12 km visine uz asistenciju putnika i posade iz kabine.

„Većina avio-kompanija neće dozvoliti trudnicama da lete nakon 36 nedelje trudnoće ili čak nakon 32 nedelje ukoliko buduća mama očekuje blizance ili više beba“, napominje se u vodiču Servisa za nacionalno zdravlje.

Na primer, iz avio-kompanije Rajaner očekuju izveštaj doktora da trudnica može da leti nakon 28. nedelje trudnoće.

Niska stopa fertiliteta: 10 zemalja kojima treba mnogo više beba

Kako se odlučuje koje će državljanstvo dobiti novorođena beba?

Jedan od razloga zašto je Debora Oven letela kući trudna jeste zbog toga što je želela da se porodi u Velikoj Britaniji i da njena beba ima britansko državljanstvo, budući da ga i ona ima. 

Ali šta je s onim bebama koje se rode u predelu međunarodnih voda ili iznad zemlje koja nema nikakve veze s majkom?

„Postoji nekoliko različitih faktora koji se uzimaju u obzir kada se dete rodi u toku avionskog leta“, kaže socijalni radnik Vaibhav Tanwar iz Odseka za vizu i imigraciju u Velikoj Britaniji.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka