Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izmeriti štetnost slobodnih radikala u duvanskom dimu

Naučnici su otkrili metodu merenja slobodnih radikala u dimu cigarete, što bi prema njihovom mišljenju moglo da nam pomogne da bolje razumemo štetnost duvanskog dima po naš organizam.

 Izvor: Foto: Profimedia

Svi smo svesni da je pušenje štetno i da može da dovede do bolesti i smrti. Slobodni radikalni, atomi ili grupe atoma sa neuparenim elektronima u dimu su delom odgovorni za štetni uticaj cigareta. 

Naučnici su u časopisu Chemical Research in Toxicology otkrili metodu da izmere slobodne radikale u duvanskom dimu što bi moglo da poboljša naše razumevanje veze između ovih supstanci i zdravlja odnosno da postanemo svesniji štetnosti duvanskog dima po naš organizam.

Naučnici su razvili standardizovani protokol za merenje slobodnih radikala korišćenjem kontrolne cigarete i tehnike elektronska paramagnetna rezonanca spektrometrija, a potom su isti postupak primenili na 27 različitih cigareta. 

Studija je pokazala da su nivoi slobodnih radikala u fazi gasa široko rasprostranjeni u svim varijantama cigareta, dok su radikali u fazi čestica pokazali manju varijabilnost.

Analiza potencijalnih faktora uključujući razlike otkrila je da ventilirane filter cigarete proizvode niže nivoe i u fazi gasa i čestica slobodnih radikala.

Istraživači kažu da njihov metod može da se koristi za procenu izloženosti ljudi slobodnim radikalima, što bi moglo da smanji potencijalne efekte po zdravlje.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka