Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraljevstvo žena: Mosuo, tibetansko pleme u kojem brak ne postoji

U ovom plemenu već 2.000 godina vladaju žene, a muškarci nikada ne vode glavnu reč.

  Izvor: Foto: Profimedia

Zamislite društvo bez očeva, bez braka (i razvoda) i gde ne postoji porodica. Baka sedi na čelu stola, njeni sinovi i ćerke žive s njom, zajedno sa decom njihovih ćerki. Muškarci su tek malo više od pastuva, donora sperme i često imaju mali udeo u vaspitanju svoje dece.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovakav feministički poredak postoji u travnatoj dolini u Junanu, jugozapadnoj kineskoj provinciji, u dalekom istočnom podnožju Himalaja.

Drevna plemenska zajednica tibetanskih budista se zove Mosuo i žive na neverovatno moderan način: žene su tretirane isto kao i muškarci (ako ne i superiornije), oba pola imaju približno isti broj seksualnih partnera i oslobođeni su osuda.

Deca u ovom plemenu pripadaju samo majkama, njihovi biološki očevi žive u posebnom matrijarhalnom porodičnom domu.

Iz perspektive autsajdera, Mosuo može da bude posmatrano kao društvo samohranih majki. 

"Deca se rađaju van braka što je u Kini još uvek neobično. Ali članovi naroda Mosuo ne vide stvari na taj način: za njih, brak je nezamisliv koncept i dete je bez oca jednostavno zbog toga što njihovo društvo ne obraća pažnju na očinstvo. Porodica postoji, samo u drugoj formi", kaže Choo Waihong, uspešna advokatica koja je posetila ovo pleme pre nekoliko godina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka