Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava kad jezik umre: 4 stvari koje ćemo zauvek izgubiti

Jezici širom sveta umiru i to brzo, a prema nekim predviđanjima 90 procenata jezika na svetu će izumreti do kraja XXI veka. Ako do toga zaista dođe, sledeće četiri stvari ćemo zauvek izgubiti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Izgubićemo „ekspresiju jedinstvene vizije o tome šta znači biti ljudsko biće“

Upravo ovo je akademik Dejvid Kristal rekao Paromi Basu za National Geographic 2009.godine. Basu je pisala o Indiji, zemlji hiljadu jezika, koja je izgubila najmanje sedam glavnih porodica jezika,a taj broj rapidno raste.

Efekti gubitka jezika mogu biti kulturno razarajući, jer je svaki jezik ključ kojim možete da otključate lokalno znanje o medicinskim tajnama, ekološkim mudrostima, umetničkoj i mitološkoj istoriji, vremenu i klimi...

Povezane vesti

Nažalost, jezici prirodno rastu i opadaju kroz istoriju, ali ono što ovu situaciju u Inidji čini drugačijom jeste brzina i broj jezika koji izumiru, piše Smithsonian.

2. Gubitak urođeničkih jezika

Ono što se danas događa s jezikom je prilično drugačije od svega što se do sada dešavalo, jer je do sada postojala ravnoteža u nastajanju i nestajanju jezika, a u poslednjih 500 godina ravnoteža je nestala. Sada svetski najrasprostranjeniji jezici rapidno rastu na račun perifernih urođeničkih jezika, koji nikad neće biti zamenjeni. 

To znači da je od 7.000 jezika za koje se procenjuje da se govore u svetu, samo 100 široko rasprostranjeno. I nije samo naše razumevanje ljudskog uma oštećeno. U mnogim mestima, urođenički jezici i ljudi koji ih govore su bogati izvori informacija o svetu oko njih, biljkama i životinjama u područjima u kojima žive, pretnjama po životnu sredinu što je u vreme masovnog izumiranja posebno dragoceno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka