Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata na porodiljskom: Priča o roditeljima u Švedskoj

Švedska omogućava roditeljima 480 dana odsustva koje mogu da podele među sobom, pa tako sve više očeva odlučuje da ostane kod kuće s bebom. Ovo je priča o fotografu Johanu Bevmanu, koji se pridružio tatama i njihovoj deci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tekst Tata na porodiljskom je objavljen u januarskom broju National Geographic Srbija.

Kad se Johanu Bevmanu rodio sin Vigo, rodio se i vrlo poseban fotografski projekat: pogled na očeve koji koriste darežljivu švedsku politiku roditeljskog odsustva kako bi bili kod kuće sa svojom decom. Plaćeno porodiljsko odsustvo za majke uobičajeno je u celom svetu: to je vladina politika u 34 od 35 zemalja članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (jedini izuzetak su Sjedinjene Države). U oko dve trećine tih zemalja i očevima je plaćeno barem kratko odsustvo – tu pogodnost je prva uvela Švedska 1974. godine. 

Švedski program omogućava roditeljima da između sebe podele 480 dana plaćenog odsustva kako bi brinuli o deci i zaradili bonuse ako ravnomerno podele odsustvo. Ali uprkos tim podsticajima, samo oko 14 odsto švedskih očeva „ravnomerno deli dane sa svojim partnerkama”, kaže Bevman. On se takvim tatama pridružio 2012. godine, kad je rođen Vigo.

„Želeo sam da budem kod kuće s njim, da saznam kakve su njegove potrebe”, kaže. Odsustvo ujedno koristi i da bi bio s Manfredom, rođenim 2016. godine. U svom foto-projektu (sada pretočenom u knjigu) Bevman prikazuje očeve iz cele Švedske kako paze na svoju decu i brinu o njima kod kuće.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka