Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprolazna ljubav Alberta Ajnštajna: Afera s Linom, njegovom violinom

Poznati fizičar je retko izlazio iz kuće bez svoje violine. Otkrijte kako je muzika uticala na njegov naučni rad, kao i šta je zajedničko Mocartu, Bahu i Albertu Ajnštajnu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Razvio je teoriju relativiteta, poznatu jednačinu E=mc2, postavio temelj za modernu kvantnu teoriju, osvojio Nobelovu nagradu i postao sinonim za reč genije

Međutim, druga žena poznatog fizičara Elza Ajnštajn je priznala da se zaljubila u zgodnog Alberta iz sasvim drugog razloga:„zato što je svirao divno Mocarta na violini“

Važnost muzike u Ajnštajnovom životu

A možda i nije bilo preterane razlike između Alberta u nauci i muzici budući da je muzika bila daleko od hobija za Ajnštajnov rad. Štaviše, bila je centralna za sve o čemu je mislio i šta je radio, piše američki National Geographic.

„Muzika mu je pomogala kad je mislio o svojim teorijama. Odlazio je i vraćao se svom radu, odsvirao bi nekoliko akorada na klaviru, pa bi se vraćao svom radu“, rekla je Elza.

Čak je i sam fizičar rekao da nije postao naučnik, da bi se sigurno bavio muzikom.

Život bez muzike je nezamisliv za mene. Ja živim svoja sanjarenja u muzici. Vidim svoj život u muzici. Najviše radosti u životu dobijam iz muzike“, izjavio je Ajnštajn.

Povezanost Mocarta, Baha i Ajnštajna

To je bila ljubavna afera za koju je bilo samo pitanje vremena kad će se rasplamsati. Ajnštajn je imao šest godina kad je njegova majka Paulina, vrsna pijanistkinja, želela da Albert krene na časove violine. Može se reći da je sve to posmatrao kao obavezu dok nije otkrio Mocartove sonate za violinu sa 13 godina. Od tog momenta, muzika je postala njegova trajna strast.

Do kraja života, Mocart je zajedno sa Bahom bio njegov omiljeni kompozitor.

To verovatno nije samo slučajnost, jer kako ističu mnogi Ajnštajnovi biografi, muzika Baha i Mocarta ima istu jasnoću, jednostavnost i arhitektonsko savršenstvo kakvo je Ajnštajn oduvek tražio u svojim teorijama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka