Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevne žene ratnice: Najveći mitovi o Amazonkama

Amazonke mnogi smatraju surovim, ozloglašenim ratnicama, a veruje se i da su nosile pantalone, ubijale muškarce, sakatile se kako bi lakše koristitle luk i strelu... Šta je istina, a šta je s druge strane samo jedan od brojnih mitova ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Za Amazonke su vezivani mnogi mitovi koji su ih uglavnom predstavljali kao surove, ozloglašene ratnice. Verovalo se i da su još u drevno vreme nosile pantalone, tetovirale se, ubijale muškarce, sakatile se kako bi lakše koristile luk i strelu, da su bile loše majke... Međutim, šta je od svega toga istina?

Možda će vas zanimati i:

U grčkoj mitologiji, Amazonke su pripadnice drevnog naroda žena ratnica. Prema pojedinim teorijama, naziv potiče od iranskog "ha-mazan" sa značenjem "ratnici" ili od grčkog "a-mazos" što znači "bez dojke". Takođe, postoji pretpostavka da su Amazonke dobile ime od grčkog "a-maso" što znači "ne dira (muškarce)", zatim od "maza" - kavkaske reči za Mesec koja ukazuje na obožavanje mesečeve boginje... Ono što je sigurno jeste da se, pored brojnih pretpostavki, ipak ne zna tačno šta označava ova reč.

Prema grčkim mitovima, Amazonke su živele u oblasti Pont blizu Crnog mora. Tamo su osnovale svoje kraljevstvo, i živele pod vlašću kraljice Hipolite. Verovalo se i da su osnovale brojne gradove, među kojima su Smirna i Efes. Pominju ih Eshil, Herodot, Homer i drugi antički pisci i naučnici. Eshil navodi da potiču iz oblasti Skita, Herodot ih naziva "Androktonama" - ubicama muškaraca, pominju se i u mitu o Argonautima gde su živele na ostrvu Lemnosu same, jer su pobile sve svoje muškarce. Pojedini biografi Aleksandra Velikog pominju amazonsku kraljicu Talestridu koja je rodila njegovo dete. U Vergilijevoj "Eneidi", ratnica-devica Kamila asocira na mitske Amazonke.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka