Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neotkrivene tajne jednog od najstarijih gradova: 5 zanimljivosti koje niste znali o Rimu

Ko su bili prvi Rimljani, čije su zapravo Španske stepenice i koji je prvobitni naziv Koloseuma, saznajte u nastavku teksta...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam pet zanimljivih činjenica koje možda nista znali o jednom od najstarijih gradova na svetu.  

Pogledajte: 7 zanimljivosti o Amsterdamu koje možda niste znali

1. Prvi Rimljani uopšte nisu bili Rimljani

Strogo gledano - prvi Rimljani verovatno nisu ni postojali - ako se pretpostavi da su osnivači ovog grada bila mitska braća Romul i Rem (ili samo Romul, Rem je ubijen od bratovljeve ruke tokom izgradnje grada) davne 753. godine pre nove ere. Veruje se da su braća poreklo vodila iz grada Alba Longe, prvog suseda antičkog Rima. Sa druge strane, oblast na kojoj je nastao grad Rim, dugo je bila pod kontrolom Etruraca, severnih suseda kasnijih Rimljana, koji su ih, potom, i pokorili. Druga legenda nalaže da su preci Rimljana bili Trojanci, vođeni mitskim Enejem, jednim od preživelih Trojanaca nakon pada ovog grada.

Saznajte: 10 najmanjih zemalja na svetu

2. Grad na sedam brežuljaka pokriva više od sedam brežuljaka

Čuvenih sedam brežuljaka Rima nalaze se na istočnoj obali reke Tibar. Alfabetskim redosledom, tih sedam brežuljaka čine: Aventin, Kapitol (Capitolinus Mons), Celij, Eskvilin, Palatin, Kvirinal i Viminal. Međutim, moderni Rim se, tokom svog vekovnog rasta, proširio na mnogo više od ovih, originalnih, sedam uzvišenja. Monte Mario, breg koji se nalazi severno od Vatikana, dostiže visinu od 139 metara, i najviši je od svih u gradu - ali i dalje ne nalazi svoje mesto u "čuvenoj sedmorci". 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka