Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narod Mari, poslednji pagani Evrope

Daleko u šumama Rusije, a 850 kilometara istočno od Moskve, žive neka od najstarijih plemena naroda Mari, koja potiču iz V veka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako su mnogi pripadnici ovog naroda prihvatili hrišćanstvo tokom sovjetske ere, jedan deo naroda Mari ostao je veran starim bogovima. Vodeći se svojim običajima, ovaj narod je počeo da praktikuje neobične rituale po kojima su postali poznati širom sveta.

Paganska vera ovih plemena zasniva se na bliskosti čoveka i prirode, koja se smatra izvorom svega dobrog i dokle god je u potpunosti prigrljena biće naklonjena Marijima.

Pročitajte: Kako vera u Boga utiče na vaš mozak?

Ovaj narod veruje i u keremetse - ljude za koje se misli da su polubogovi, a mitologija i folklor puni su priča o harmoničnom odnosu sa raznim vrstama životinja, od kojih se neke smatraju svetim, dok se druge (najčešće veće) često žrtvuju bogovima.

Pogledajte: Religija, neiscrpan izvor inspiracije: 10 neobičnih crkava širom planete

Najstarija plemena ovog naroda potiču iz petog veka, dok neki arheolozi tvrde da se tragovi njihove kulture mogu naći i pre ovog perioda.

Pročitajte: Jesu li i astronauti religiozni?

Život Marija, u gustim šumama Rusije, daleko je od modernog. Za mnoge kao da je sat stao, te su se običaji prethodnih vekova ustalili i u današnjem životu. 

Saznajte: 10 bizarnih rituala koji se i dan-danas praktikuju

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, narod Marija bio je pod konstantnim napadima - na koje su odgovorili još većim naporima da očuvaju svoje običaje, veru i kulturu. Njihovi napori su nagrađeni, te su tako pripadnici ovog naroda proglašeni za poslednje pagane Evrope i kao takvi postali su deo kulturne baštine celog kontinenta.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka