Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najmanjih zemalja na svetu

Sa sopstvenim državnim poretkom i kulutrom - ovih deset zemalja svrstavaju se u neke od najbogatijih, najintrigantnijih i najzanimljivijih mesta na svetu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sa preko 194 zemlje na svetu, lako je pomisliti da vas reč država asocira na velike zemljane površine koje nastanjuje veliki broj ljudi. Međutim, neke države su toliko male da cela njihova površina može da se meri sa većim gradovima pojedinih država. Većina ovih minijaturnih država nalazi se u Evropi, na Karibima i Pacifiku, ali postoji još bezbroj zemalja koje se nalaze na raznim tačkama svetske mape, sa površinama ispod 400 kilometara kvadratnih.

Deset najmanjih država na svetu pokrivaju površinu manju od one koju zauzima grad Hjuston u Teksasu (1625,2 kilometar kvadratni).

Povezane vesti

Povezane vesti

10. Grenada (344 km²)

Ova ostrvska država u Karibima poznata je i pod nazivom Ostrvo začina. Najveći svetski proizvođač oraščića, ova mala nacija bila je kolonizovana od strane Francuza u periodu od 1649. do 1763. godine. Sa upečatljivo privlačnom arhitekturom iz tog perioda, ovo ostrvo popularna je turistička destinacija.

9. Malta (316 km²)

Još jedna ostrvska država, Malta se nalazi u Mediteranskom moru. Republiku Maltu čine tri ostrva - Goco, Komina i najveće od njih, Malta. Sa populacijom od 450,000 stanovnika na maloj površini, ova zemlja jedna je od najgušće naseljenih na svetu. Zbog velikog broja sunčanih dana tokom godine, prelepih plaža i bogate istorije, Malta je popularna turistička destinacija.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Tipična ulica u Valeti, glavnom gradu Malte;
Foto: Shutterstock

8. Maldivi (300 km²)

Popularna turistička destinacija u Indijskom okeanu, Maldivi su najmanja azijska zemlja i po površini i po broju stanovnika. Postoji preko hiljadu koralnih ostrva koji se prostiru na preko 90,000 kilometara kvadratnih, te je ovo čini i jednom od najražuđenijih zemalja sveta. Maldivi su bili kolonija mnogih zemalja, Portugala, Holandije i Britanije, ali su svoju nezavisnost izborili 1965. Danas, ova država najviše živi od turizma, profitirajući na svojim poznatim plažama belog peska i prelepim plavim morem.

7. Sent Kits i Nevis (261 km²)

Ova dva ostrva jedna su među prvima koje su prisvojili kolonizatori iz Evrope. Njihova ekonomija oslanja se na turizam, poljoprivredu i male manufrakturne proizvođače. Prepuna plantaža šećera, ova ostrva bila su jedan od najvećih izvoznika tokom vekova - danas, većina plantaža pretvoreno je u parkove i hotele. 

6. Lihtenštajn (160 km²)

Ova mala država jedina je zemlja sveta koja se u potpunosti nalazi u planinskom vencu Alpa. Ušuškana između Švajcarske i Austrije, Lihtenštajn je zemlja sa najmanjom stopom nezaposlenosti na svetu (svega 1,5%). Ova planinska zemlja po uređenju je monarhija, na čijem čelu se, trenutno, nalazi princ Ivan-Adam II.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka