Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Znate li koji političar je 1973. godine odbio da primi ovu prestižnu nagradu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Le Duk To je prva i jedina osoba koja je ikada odbila Nobelovu nagradu za mir.

Nagradu je trebalo da dobiju vijetnamski političar Le Duk To i državni sekretar SAD-a Henri Kisindžer za pregovaranje o mirovnom sporazumu u Vijetnamskom ratu.

Nobelove nagrade 2016: Kako je krofna postala đevrek?

Najveći razlog za kontroverzu je bio očigledan: uprkos radu ovih političara, rat u Vijetnamu je nastavljen. Mnogi su raspravljali da su To i Kisindžer odgovorni za raspirivanje rata, a ne za zaustavljanje, piše Time.

Le Duk To se složio da u Vijetnamu nije postignut mir i da je njegov protivnik zloupotrebio i prekršio primirje. On je odbio da prihvati nagradu i rekao je da će možda preispitati da li je mir postignut u njegovoj zemlji, ali da će njegova odluka ostati ista.

Kako osvojiti Nobelovu nagradu:5 stvari koje bi trebalo da znate

Tako je dodela Nobelove nagrade za mir 1973. zabeležena kao jedna od najkontroverznijih: prvo je Le Duk To odbio da primi nagradu, a potom se Kisindžer nije pojavio na dodeli nagrada, pa su se dva člana komisije za izbor Nobelove nagrade povukli.

Štaviše, Kisindžera su kritičari optužili da je bio uključen u tajno bombardovanje u Kambodži. Konačno, pravi mir u Vijetnamu je postignut dve godine kasnije, 1975.

Pročitajte i Znate li koji naučnik je najviše puta nominovan za Nobelovu nagradu?

„Od potpisivanja sporazuma u Parizu, Sjedinjene američke države i administracija Sajgona su nastavili sa teškim povredama jednog broja odredbi ovog sporazuma. Administracija Sajgona je uz pomoć SAD-a nastavila s ratom. Mir još uvek nije postignut u južnom Vijetnamu. U ovim okolnostima, nemoguće je da prihvatim Nobelovu nagradu za mir koju mi je komisija dodelila. Jednom kada sporazum u Parizu bude poštovan u Vijetnamu, vojska utihne, a u južnom Vijetnamu bude proglašen pravi mir, moći ću ponovo da razmotrim prihvatanje ove nagrade. Molim komitet za Nobelovu nagradu da prihvati moje izvinjenje“, obrazložio je Le Duk To odbijanje nagrade.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka