Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene koje su spoznale moć borilačkih veština: Priča o kung fu kaluđericama iz Nepala

Odevene su u tradicionalne bordo haljine modifikovane u uniforme za karate, a njihova nasmejana lica kriju neverovatnu snagu i energiju.

 Kaluđerice koje vežbaju kung fu na platou Izvor: Profimedia

Jedva da ima 5 sati ujutru, a u manastiru Druk Gava Kilva u Katmanduu (Nepal), kaluđerice već vežbaju kung fu. S jednom nogom ispravljenom napred i drugom istegnutom pozadi, one ponavljaju iskorak u vazduhu težeći ka savršenstvu u serijama besprekornih poteza. 

Neverovatna snaga je naglašena svakim pokretom, koje prati zvuk bubnjeva. Obučene u tradicionalne bordo odore modifikovane u stilu uniformi za karate, nasmejana lica kaluđerica kriju neverovatnu snagu i energiju, piše BBC.

Možda će vas zanimati i:

To su kung fu kaluđerice: pokret u Nepalu, koji čine isključivo žene. One praktikuju smrtonosnu borilačku veštinu koju je proslavio Brus Li.

Kako je nastao ovaj pokret? 

U patrijalhalnom budističkom monaškom sistemu, žene se smatraju inferiornim u odnosu na muškarce. Monasi obično zauzimaju sve vodeće pozicije, ostavljajući kaluđericama obaveze u domaćinstvu. Međutim, 2008. godine je vođa drukpa roda starog 1.000 godina, njegova Svetost Gjalvang Drukpa, sve zauvek promenio.

Njihove fotografije pogledajte u galeriji:

Nakon posete Vijetnamu gde je video kaluđerice koje usavršavaju kombat princip treninga, odlučio je da ovu ideju inkorporira u Nepal ohrabrujući svoje kaluđerice da uče pokrete samoodbrane.

Njegov jednostavni motiv je bio da promoviše rodnu ravnopravnost i da osposobi mlađe žene, koje uglavnom dolaze iz siromašnih predgrađa Indije i Tibeta. 

Svaki dan 350 kaluđerica, starosti između 10 i 25 godina, praktikuju tri intenzivna treninga gde rade vežbe, kojima ih je naučio njihov vođa, koji dva puta godišnje ide u Vijetnam.

Uz usavršavanje njihovih poza, one uče da rukuju tradicionalnim oružjima poput ki am (mač), mali dao (sablja), veliki dao (helebarda), tong (koplje) i nunchaku (lanac na čijem se kraju nalaze dve metalne šipke).

Kaluđerice, od kojih mnoge imaju crni pojas, slažu se da im je kung fu pomogao da se osećaju bezbednije, razviju samopouzdanje, ojačaju i održe vitku liniju, ali najvećim benefitom smatraju koncentraciju, koja im omogućava da sede i meditiranju duži vremenski period.

"Moram stalno da budem svesna svojih pokreta, da znam da li radim dobro ili ne i da se odmah ispravim ukoliko je potrebno. Moram da se fokusiram na redosled pokreta koje sam zapamtila. Ukoliko um luta, onda pokret neće biti pravi ili će štap (kojim vežbaju) da padne. Tako je isto i u meditaciji", objašnjava proces Jigme Konchok, kaluđerica od svojih ranih 20-ih godina uči kung fu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka