Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 65 godina: Naučnici dekodirali prvu elektronsku pesmu ikada! (AUDIO)

Naučnici Džek Kompand i Džejson Long su konačno odgonetnuli prvo muzičko delo koje je uz pomoć kompjutera stvorio Alan Tjuring.

  Izvor: Foto: Profimedia

Snimanje, koje je počelo izlaganjem britanske nacionalne himne, napravljeno je 1951. godine korišćenjem mašine koju je izumeo Tjuring, ali zvuk nije zapažen do sada.

Univerzitet Kenterberi na Novom Zelandu je uspeo da obnovi audio zvuk, koji je uključivao himnu God Save the Queen, Baa Baa Black Sheep i In the Mood Glena Milera, koje su sačuvane na disku od 12 inča, piše Telegraph.

Naučnici potvrdili:Tjuring je bio u pravu kada je objasnio zašto tigrovi imaju pruge

„Bio je prelep zvuk kada smo prvi put čuli pravi zvuk Tjuringovog kompjutera“, rekli su naučnici Džek Kopland i Džejson Long.

Tjuring koji je poznat po razbijanju nemačkih šifara za vreme Drugog svetskog rata, potpomogao je stvaranje dvominutne pesme koristeći mašinu koja je uglavnom ispunjavala prostor laboratorije za kompjuterske mašine u Mančesteru. Ovo je označeno kao početak komponovanja elektronske muzike, uključujući sintisajzere i modernu elektroniku.

„Frekvence na snimku nisu tačne“, rekli su Kopland i Long. 

„Snimci u najboljem slučaju daju grubu impresiju kompjuterskog zvuka“, dodali su Kopland i Long.

Kako bi dekodirali audio zvuk, Kopland i Long us ubrzali tempo izvođenja na traci, isfiltrirali suvišnu buku i uklonili problematične zvukove sa snimka.

Saznajte i Koja je bila prvobitna namena prvog kompjutera na svetu? (VIDEO)

Oni su se nadali da će njihov rad privući pažnju na Tjuringovu ulogu u kreiranju elektronske muzike.

„Pionirski rad Alana Tjuringa kasnih 1940-ih godina na transformisanju kompjutera u muzički instrument je zanemaren“, rekli su naučnici za AFP.

Naučnici Džek Kompand i Džejson Long su konačno odgonetnuli prvo muzičko delo koje je uz pomoć kompjutera stvorio Alan Tjuring.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka