Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Fotografije "žena žirafa" iz plemena Padaung i Kajan: Odakle potiče tradicija stavljanja prstenova oko vrata?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Upoznajte žene dugih vratova poznate kao "žene žirafe", koje vekovima neguju nesvakidašnju tradiciju nošenja bakarnih prstenova oko vrata, koji neretko dosežu težinu i od nekoliko kilograma.

Izvor: Foto: Profimedia

Na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, u kojem devojčice i žene ukrašavaju svoju figuru bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Ovo pleme već vekovima čuva plemensku tradiciju dugih vratova, koji predstavljaju simbol uzvišene lepote.

Možda će vas zanimati i:

S druge strane, u plemenu Kahan u selu Nam Peang Din žene nose prstenove oko vrata, jer se veruje da će time prestati da privlače pažnju muškaraca iz drugih plemena.

Ova nesvakidašnja tradicija ne ostavlja nimalo naivne posledice po zdravlje žena. Postepeno dodavanje mesinganih prstenova ne produžava samo sam vrat, nego i deformiše ključnu kost i grudi kod žena. 

Prvi prsten se stavlja devojčicama oko pete godine i postepeno se svake godine dodaju još dva prstena. 

Pogledajte fotografije u galeriji:

Kad odrastu, devojke oko vrata nose i do nekoliko kilograma i sveukupno 24, 25 prstenova.

Iako nije sasvim jasno zašto se ova neobična tradicija kod žena iz plemena na severnom Tajlandu u 21. veku još uvek neguje, za pripadnice ovih plemena prstenovi oko vrata su obavezno plemensko obeležje.

Možda će vas zanimati i:

Najnovije

Priroda

Nauka