Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je Srbija na listi najbezbednijih zemalja na svetu?

Prema izveštaju Instituta za ekonomiju i mir, najmiroljubiva zemlja na svetu je Island, a odmah iza nje su Danska i Austrija. Šta mislite – koje mesto je zauzela naša zemlja?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada biramo destinaciju za odmor, naravno da bezbednost igra veliku ulogu. Institut za ekonomiju i mir objavio je svoje godišnje rezultate GPI (globalni indeks mira), a izveštaj obuhvata 163 zemalja širom sveta i njihovo pozicioniranje na listi prema bezbednosti i miroljubivosti.

Ove godine, prvo mesto sa gotovo perfektnim rezultatom (1.192) je zauzeo Island.

Saznajte i Gde je Srbija na listi najsrećnijih zemalja na svetu?

Izveštaj globalnog indeksa mira je analizirao 23 faktora u zemljama koje je proučavao, uključujući nivo nasilja, političkog terora, uvoz i izvoz oružja i populacije u zatvoru. Svaka nacija je ocenjena ocenom od 1 do 5, gde je 1 bila najviša ocena. 

10 najmiroljubivijih zemalja na svetu

Nakon Islanda, drugo mesto je zauzela Danska (1.246), a potom i Austrija (1.278).

Nakon Austrije, najbezbednije zemlje na svetu su Novi Zeland, Portugal, Češka, Švajcarska, Kanada, Japan i Slovenija.

Ukoliko tražite bezbednu lokaciju za odmor, imajte na umu da je većina zemalja Evrope rangirano sa visokim ili veoma visokim nivoom bezbednosti. 

10 najnebezbednijih zemalja na svetu

Poslednje mesto na listi je zauzela Sirija (3.806), a na 162. mestu se nalazi Južni Sudan (3.593). Među najugroženijim zemljama se nalaze i Irak, Avganistan, Somalija, Jemen, Centralnoafrička Republika, Ukrajina, Sudan i Libija.

Srbija na 48. mestu

Srbija zauzima 48. mesto, a među zemljama u regionu najbolje je kotirana Slovenija (10. mesto), a nakon nje dolaze i Hrvatska (26.), Bosna i Hercegovina (69.) i Crna Gora (57. mesto).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka