Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Uskršnja tradicija u Rumuniji: Umetnost oslikavanja jaja (VIDEO)

Autor Patricia Mendonca
Autor Patricia Mendonca

Na severu Rumunije u oblasti Bukovina, tradicionalno oslikavanje jaja za Uskrs predstavlja svojevrsnu umetnost, koja se prenosi decenijama s kolena na koleno.

Izvor: Foto: Shutterstock

Reditelj Tutus Amrand zabeležio je dar Elene Kraciunesku, majstora u oslikavanju uskršnjih jaja. Pored Elene, u selu još dvanaestoro njih oslikava jaja po ugledu na dekorativne motive kojima su oslikane kuće u selu. 

Pročitajte iUskršnje radovanje

Za oslikavanje, Elena koristi posebnu vrstu kičice sa gvozdenim vrhom kojom nanosi vosak na jaja i umače ih u farbu. Potom ih ponovo oslikava voskom i još jednom umače u farbu kako bi se dobilo više slojeva različitih boja.  

Pogledajte iPrelepa i bez farbanja: 5 ptičjih jaja koje je ukrasila priroda

Prilikom oslikavanja, vosak se ponaša kao zaštitni sloj koji omogućava da se svaka nova boja na jajetu zadrži. Na kraju se jaje zagreva da bi se vosak sa njega otopio, a prelepa šara u vidu slike ostala na njemu.

Pogledajte iUmetnost ukrašavanja jaja

Osim što je slikanje opušta, jer kako kaže tada ne razmišlja ni o čemu, Elena zahvaljujući ovom talentu uspeva da prehrani porodicu.

Kad je bila mlada na godišnjem nivou uspevala je da oslika i oko 700 jaja (uglavnom za Uskrs), a sada kaže da se brojka kreće oko 500. 

Pogledajte video:

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka