Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 neustrašivih žena u istoriji

Predstavljamo vam listu od devet žena, među kojima se nalaze i kapetan piratske flote i general grčke vojske, koje su svojim delovanjem i borbom pokazale da podela na slabiji i jači pol ne postoji.

  Izvor: Hedi Lamar Foto: Profimedia

1. Sestre Trung 

Iako je nepoznat tačan datum i godina rođenja i smrti sestra Trung (već se spekuliše da su obe imale 43 godine kada su umrle), sestre Trak i Ni su bile nacionalni heroji Vijetnama. Kada je suprug jedne od njih pogubljen od strane Kineza koji su napali Vijetnam, one su skupile vojsku od 80.000 ljudi da bi se osvetile. Uspele su da potisnu Kineze i kasnije su vladale kao kraljice, piše Newsweek.

Povezane vesti

Povezane vesti

2. Laskarina Bobulina (1771-1825)

Bila je grčki mornarički oficir i dostigla čin generala. Učestvovala je u oslobođenju Grčke od Turaka. Gradila je brodove i svoje lično bogatstvo koristila da nabavi oružje i municiju za Grke. 

3. Emelin Pankhurst (1858-1928)

Zajedno sa svojom sestrom se borila za pravo glasa žena. Godine 1903. je osnovala Žensku društvenu i političku uniju, organizaciju koja se borila za taj cilj. Organizacija je postala poznata po nasilju, a mnoge aktivistkinje su se i fizički sukobljavale sa policijom, a sestre su više puta hapšene. 

Povezane vesti

4. Vilma Espin (1930-2007)

Kada se pomisli na Kubansku revoluciju, prva asocijacija je Fidel Kastro i Če Gevara. Ipak, Vilma Espin je bila revolucionar na svoj način. Po struci hemijski inženjer, borila se protiv Batistine diktature 1950. godine i udala se za Raula Kastra 1959.

5. Lala Fatma Nsumer (1830-1863)

Fatma je okupila Kabila narod da bi se borili protiv francuske invazije Alžira. Iako je Alžir potpao pod francusku vlast 1857. godine, a za Fatmu se mislilo da je uhapšena u odvedena u Francusku, njen doprinos početku borbe protiv Francuza doveo je na kraju do nezavisnosti Alžira. 

6. Sojoner Trut (1797-1883)

Rođena je kao rob u okrugu Alster u Njujorku. Postala je prva Afroamerikanka koja je sudskim putem dobila svog sina od jednog belca. Kasnije je postala borac za prava žena. Njen čuveni govor Nisam li ja žena i danas koriste borci za ženska prava. 

Povezane vesti

7. Čing Ši (1775-1884)

Kada je njen muž, piratski kapetan Crvene flote umro 1809. ona je preuzela kontrolu i postala prva žena kapetan te vrste.  Ujedinila je manje pirate pod jednu zastavu i uvela strogu disciplinu gde se neposlušnost kažnjavala smrću. 

8. Nanijehi (Nensi Vord) (1738-1824)

Bila je žena iz plemena Čiroki koja je uspela da se podigne do čina Gigau (ratnica) pre svega zbog uloge u Bici kod Talive 1755.  Kasnije je bila ambasador svog plemena i jedna od retkih kojoj je omogućeno da bude član saveta plemena, gde se zalagala za mir sa Britancima. 

9. Hedi Lamar (1914-2000)

Rođena je kao Eva Marija Leisler Hedvig u Austriji, a kasnije postala jedna od najpoznatijih glumica svog vremena.  Međutim, ona je takođe pronalazač sistema komunikacije koji se koristio u borbi protiv nacista, koji je kasnije postao osnova za telefone i wi-fi. Izmislila je i šifru koju je bilo nemoguće razbiti.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka