Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicija i običaji

Pronađen najstariji zapis na arapskom pismu

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

U Saudijskoj Arabiji je pronađen nastariji poznati zapis na arapskom pismu, koji datira iz perioda oko 470. godine.

 Izvor: Foto: Profimedia

Francusko-saudijska ekspedicija, koja je u decembru prošle godine proučavala natpise na kamenu u južnoj Saudijskoj Arabiji, objavila je preko Francuske akademije lepih umetnosti 100 strana dug izveštaj o najstarijem poznatom tekstu na arapskom pismu, piše Newsweek.rs

Najstariji poznati zapis na arapskom pismu datira iz perioda oko 470. godine, a s obzirom na to da je nastao oko 150 godina pre pojave islama, nije iznenađujuće što je tekst hrišćanski.

Uklesan u kamenu pronađenom na jugu Arabijskog poluostrva, tekst sadrži samo ime Tavban sin Malikov i dekoraciju u obliku hrišćanskog krsta karakteristične za taj istorijski period.

Otkriće je senzacionalno, jer baca novo svetlo na poreklo jezika Kurana. Pre-islamski alfabet, poznat kao nabatejski arapski, razvio se na pismu Nabatejaca koji su dominirali južnim Levantom i severnom Arabijom sve do II veka.

Kako Kuran, koji govori o preislamskom periodu kao haotičnom dobu nereda, nigde ne pominje hrišćanske i jevrejske zajednice koje su postojale na Arabijskom poluostrvu, ovo otkriće može razjasniti određena pitanja složene istorije regiona pre širenja islama.

Poznato je da je u II veku u današnjem Jemenu nastalo Kraljevstvo Himjar, koje je do IV veka primilo judaizam i postalo poznato po proganjanju hrišćana. Istraživači pretpostavljaju da izbor arapskog pisma od strane hrišćana koji je uklesao svoje ime predstavlja upravo čin otpora prema himjarskom pismu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka