Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragičan kraj „filozofskog“ drveta u Hokaidu

Usamljeno drvo na brdu u centralnom Hokaidu, u gradu Biei, koje je predstavljalo centar turističke atrakcije u toj oblasti, odsečeno je zbog pogoršanja stanja i problema sa posetiocima.

  Izvor: Foto: Profimedia

Topola, koja se još naziva „filozofsko stablo“, visoka oko 30 metara, sa prečnikom od 1,8 metra, dobila je takav naziv, jer podseća na filozofa koji izgubljen u svojim mislima glavu naginje na stranu.

Prema rečima vlasnika farme na kojoj se drvo nalazilo, zasađeno je sredinom 1960-ih i raslo je polako, apsorbujući potrebne hranljive materije. Iako se topole smatraju kao jedno od drveća koja najbrže rastu, njihov životni vek je relativno kratak.

Znate li koje je drvo najotrovnije na svetu?

Stanje ovog stabla pogoršalo se zbog dugogodišnje izloženosti mećavama i olujama. Vlasnik farme je objasnio da je drvo moralo da se odseče zbog straha da bi jednog dana moglo dovesti do oštećenja proizvodnje i useva u oblasti na kojoj se nalazi, kao i da je postojao rizik da bi moglo da povredi nekog posetioca.

Još jedan problem je loše ophođene posetilaca područja. Vlasnik farme je dugo podsticao turiste da posete područje i uživaju u drvetu, ali posetioci bi se često ušunjali u okolne farme kako bi ga fotografisali, a neki bi ostavili automobil nasred puta. 

Vlasnik zemlje se požalio da su svi njegovi napori da podstakne turiste da pokažu bolje manire, kao što je postavljanje znakova upozorenja i mogućih posledica, bili uzaludni. 

Vlasnik farme na kojoj je drvo stajalo rekao je da je drvo starilo sa njim i da će mu jako nedostajati. Prošle srede, farmer je gledao kako mašina seče drvo i posle sat vremena filozofsko drvo je nestalo.

Kako je stradalo „najusamljenije drvo na svetu“?

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka