Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici na pragu neverovatnog otkrića: Šimpanze izvode svete rituale? (VIDEO)

Posmatrajući krišom ponašanje šimpanzi, istraživači su otkrili njihovo misteriozno i pomalo bizarno ponašanje koje podseća na začetak ritualnog ponašanja, karakterističnog za ljudsku vrstu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Novi snimak pokazuje da šimpanze ispoljavaju bizarno ponašanje – koje bi moglo da bude forma svetog rituala koje bi moglo da pokazuje začetak religioznog verovanja, piše Independent.

Šimpanze u zapadnoj Africi su uhvaćene kako bacaju i lupaju kamenje o drveće i bacaju ih u šupljine unutar drveća, što je dovelo do nagomilavanja velike količine kamenja. Ovo kamenje, kako se čini, nema nikakvu funkciju i moglo bi da bude primer rane verzije ritualnog ponašanja.

Pročitajte iJesu li nam šimpanze sličnije nego što smo mislili?

Otkriće bi moglo da pomogne istraživačima da nauče više o osnovama čovekove religije i rituala i kako su se te aktivnosti formirale u našoj istoriji.

Naučnici su rekli da su ponašanje posmatrali pomoću kamera koje su bile postavljene tako da se prati ponašanje šimpanzi. Videli su ih kako montiraju gomilu kamenja, sličnu vrsti ritualnih spomenika (kamenja naslaganog jedno na drugo) koji su pronalaženi kroz ljudsku istoriju. 

Saznajte i Šimpanze imaju mentalno oruđe neophodno za kuvanje?

Poznato je da šimpanze i drugi majmuni već dugo koriste kamenje i druge materijale u vidu alatki, uključujući njiihovo korišćenje u vidu alatki za krckanje oraha, kako bi došli do hrane koja je zatvorena u tvrdoj ljusci. Ali, čini se da novo ponašanje nema istu funkciju i svrhu. 

„Ovo predstavlja prvi zapis ponavljanog posmatranja pojedinačnih šimpanzi koje koriste kamene alatke i za druge svrhe osim za dolaženje do hrane“, napisali su istraživači napisali u svom radu. 

Za ljude, kamene građevine i kamene gomile simbolizuju širok spektar stvari, koje su koristili i za izgradnju grobova i hramova. Ovi primeri spadaju među najranije primere religioznog ponašanja u ljudskoj istoriji, tako da bi i ponašanje šimpanzi moglo da predstavlja instinkt sličan ovom.

Pročitajte iKakve su majke šimpanze?

Ponašanje šimpanzi bi moglo da predstavlja direktnu spregu sa religioznim ritualima ljudi. Autohtoni narod zapadne Afrike takođe skuplja kamenje u blizini svetog drveća, a slično ponašanje je viđeno i na drugim mestima, na isti način koji je sablasno sličan ovom ponašanju koje smo ovde otkrili

Istraživač Laura Kehoe opisala je svoj doživljaj prilikom posmatranja šimpanzi kako bacaju kamenje na stablo: „Nikada ništa slično nije viđeno. Naježila sam se od toga.“ 

„Ovo istraživanje bi moglo da pruži novi uvid u to kako su započeli sveti rituali kod ljudi“, izjavila je Laura.

Saznajte i Imaju li šimpanze moralni kompas?

Pogledajte video:

Posmatrajući krišom ponašanje šimpanzi, istraživači su otkrili njihovo misteriozno i pomalo bizarno ponašanje koje podseća na začetak ritualnog ponašanja, karakterističnog za ljudsku vrstu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka