Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene žale za mrtvima davanjem dela sebe: Kako se izvodi bolni običaj naroda Dani?

Smrt voljenih osoba uglavnom stvara osećaj emotivne praznine, ali žene u ovom plemenu bukvalno gube deo sebe.

  Izvor: Foto: Profimedia

U Papua Novoj Gvineji, u plemenu Dani, ženama se nakon smrti člana porodice odsecaju gornji delovi prstiju pre odlaska na sahranu. Kako bi pokazale svoju žalost, one takođe utrljavaju pepeo i glinu na lice.

Možda će vas zanimati i:

Pre amputacije, čvrsto se zaveže konac oko gornje polovine prsta i drži 30 minuta kako bi utrnuo, zahvaljujući čemu se ublažava bol. Odsecanje uglavnom vrši neki član porodice, a nakon toga rana se spaljuje kako bi se zaustavilo krvarenje.

  Izvor: Profimedia

Ovakav vid amputacije se sprovodi kako bi se na simboličan prikazao duhovni bol nakon gubitka voljene osobe. S obzirom na to da se ta praksa u jednom momentu otrgla kontroli, izvesno vreme je bila i zabranjena, a danas se sve ređe primenjuje. Na ovakav način žalost u današnje vreme pokazuju uglavnom starije žene.

U različitim plemenima ovog naroda, međutim, amputacija se izvodi na različite načine. U nekim delovima Paua Nove Gvineje prste ženama odsecaju isključivo majka, otac, brat ili sestra, a možda i najbizarniji metod jeste onaj koji podrazumeva da majka odgrize mali prst svoje bebe. Stručnjaci veruju da je ovaj poslednji metod možda nastao u periodu kada su novorođenčad češće umirala na rođenju, pa su majke prizivale sreću i dugovečnost za svoje novorođeno dete tako što bi učinile da se ono, s obzirom na to da nema mali prst, razlikuje od ostale dece.

Ipak, još uvek nije utvrđeno kako je i kada rođen običaj da se žalost za preminulima izražava amputacijom.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka