Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisnici „Fejsbuka“ rešili misteriju predmeta pronađenog na jerusalimskom groblju

Kada stručnjaci nisu uspeli da utvrde čemu je služio ovaj pozlaćeni predmet, obratili su se korisnicima ove društvene mreže i došli do iznenađujućeg saznanja.

  Izvor: Foto: Facebook/Printscreen

Izraelski biro za antikvitete saopštio je da su korisnici društvene mreže "Fejsbuk" rešili misteriju zlatnog predmeta za koji se verovalo da je drevna jevrejska relikvija. Ispostavilo se da je ovaj predmet daleko od drevnog istorijskog antikviteta – reč je o modernom uređaju savremenog doba!

Pogledajte: Megaliti u Karnaku, misterija stara milenijumima

Amin Gonor, zadužen za sprečavanje krađa u Izraelskoj upravi za antikvitete, ističe da je policija pre šest meseci obavestila njegovo odeljenje o pronalasku zlatnog žlezda sa sedam žlebova, koja je otkrivena na jednom jerusalimskom groblju. Pronašao ga je čuvar groblja, koji je najpre pomislio da je u pitanju eksplozivna naprava, pa je pozvao policiju.

Kada se razotkrilo da je u pitanju metalni predmet težak osam kilograma, predat je odeljenju za antikvitete koji utvrđuje poreklo sličnih predmeta. Gonor je došao do zaključka da je ovaj predmet u prošlosti možda korišćen u jevrejskim hramovima.

Ostaci koji su ranije pronalaženi na ovom groblju datiraju iz vremena rimskog i vizantijskog carstva. Međutim, stručnjaci nisu prepoznali ovaj predmet i njihov odgovor je bio da on ne datira iz tog perioda.

Šest meseci nakon toga stručnjaci su ostali bez ideja o poreklu ovog predmeta i odlučili su da postave fotografiju "žezla" na Fejsbuk kako bi potražili pomoć u ovoj misteriji. Komentari su počeli da pristižu, a ideje korisnika ove društvene mreže mahom su se odnosile na to da je reč o instrumentu, alatu za valjanje testa, komadu industrijske mašine, predmetu za masažu...

Pročitajte:Rešena misterija krvavih strela drevnih Maja

Nakon nekoliko sati, jedan od 300 korisnika indentifikovao je predmet kao Weber Isis Beamer, uređaj koji po tvrdnjama stvara zaštitno polje protiv zračenja i koji je namenjen za upotrebu u alternativnoj medicini i ljudima koji se bave isceljivanjem energije. Ime je dobio po Izidi (Isis), egipatskoj boginji medicine, magije i prirode. Ovaj predmet može da se kupi u Nemačkoj, proizvodi ga kompanija Weber Bio, a košta između 67 i 1.000 eura, a cena zavisi od njegove veličine.

"Mudri ljudi su uradili svoj deo posla," rekli su zvaničnici nakon otkrivanja funkcije ovog predmeta.

Zvuci Taosa:Misterija neobičnog šuma

Italijan Mika Barak je čovek koji je razrešio ovu misteriju, pa je pozvan da poseti Jerusalim i da bude gost stručnjaka kako bi ga i lično upoznali.

Pitanje zasto je ovaj predmet zakopan na drevnom groblju ostaje nerešen, međutim nadležni organi apaluju na ljude koji imaju saznanja o ovome da se jave kako bi im pomogli.

Priredila: Katarina Vasiljević

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka