Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićni običaji: Cepanica koja donosi poklone deci Aragona i Katalonije

Tió u Kataloniji, a Toza u Aragonu, ovaj nesvakidašnji drveni junak u središtu je interesantnog prazničnog rituala. O čemu je reč?

  Izvor: Foto: Profimedia

Tió de Nadal, cepanica dugačka oko trideset centimetara ukrašena crtežom osmeha, jedan je od najzanimljivijih delova katalonske tradicije.

Pogledajte i Kako različiti narodi proslavljaju Božić 7. januara?

Ovaj božićni ukrasni panj krije poklone, koje po obavljanja rituala dobija mala zajednica (recimo, porodica), a ne samo jedna osoba. Običaj je da cepanica "čuva" manje darove jer veće donose Tri mudraca, ali i to se poslednjih godina promenilo, pa se pored nje mogu naći i veće igračke. Ovaj neobičan način darivanja je sličan savremenom postavljanju poklona ispod jelke, koji je zastupljen u Americi.

Saznajte i Badnji dan i pripreme za Božić 1909. godine opisani rečima devojčice

Komad drveta se unosi 8. decembra, na praznik kojim se slavi bezgrešno začeće. Tada se deblo "hrani" orasima, sušenim voćem i vodom, sve do Božića ili Badnje večeri. Na praznik, deca uzimaju štapove i udaraju ukrasni panj, koji je obično do pola prekriven ćebetom, a zatim deca postepeno vade poklone, sve vreme pevajući pesmu Caga tió. Zanimljivim stihovima, deca pozivaju cepanicu da obavi nuždu i iz sebe izbaci darove, najčešće slatkiše i igračke. Na kraju rituala, često cepanica se postavlja u kamin i spaljuje.  

Tió u Kataloniji, a Toza u Aragonu, ovaj nesvakidašnji drveni junak u središtu je interesantnog prazničnog rituala. O čemu je reč?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka