Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farme za gojenje u Mauritaniji: Težak put do udaje

Kako bi devojčice u ovoj zemlji izrasle u devojke krupnog tela i lakše našle supruga, roditelji ih šalju u kampove u kojima su primorane da pojedu više hiljada kalorija dnevno.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada napune pet godina, devojčice se šalju na farme u Mauritaniji kako bi se ugojile, pa nije nimalo čudno što su primorane da konzumiraju hiljade kalorija dnevno. Ova tradicija je poznata pod imenom leblouh i smatra se "doterivanjem" devojčica kako bi u budućnosti našle dobrog muža.

Povezane vesti

Povezane vesti

U svetu u kome se mršavost smatra veoma poželjnim izgledom i u kome postoji mnoštvo  projekata koji se odnose na gubitak telesne težine, ovaj podatak možda deluje neobično, ali je reč o veoma staroj praksi.

U Mauritaniji živi oko 3,2 miliona ljudi, a jednu trećinu stanovništva čine Mavri, koji su poznati po pridržavanju ovog običaja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Naime, u ovim "kampovima" svakog dana devojčice prate plan ishrane prema kome treba da pojedu dva kilograma usitnjenog prosa, dve šolje maslaca i pet litara kamiljeg mleka. Neposlušne devojčice koje odbiju da jedu kao kaznu dobijaju batine. U slučaju da ne mogu da se suzdrže od povraćanja, one moraju da pojedu hranu koju su izbacile. 

Kako je moguće da roditelji ne samo da dopuštaju ovo već rado šalju svoje ćerke u "kampove za gojenje"? Mint Eli, koja se nalazi na čelu udruženja Woman Heads of Households objašnjava to rečima: "U Mauritaniji veličina žene ukazuje na količinu prostora koju ona zauzima u srcu njenog muža. Kao i u mnogim drugim manje razvijenim zemljama, žena predstavlja imovinu svog supruga i kao takva, ona je simbol njegovog bogatstva. Što je krupnija žena, to je njen suprug bogatiji."

Ipak, stvari su počele da se menjaju proteklih godina. S jačanjem vladinih kampanja i boljim obrazovnim sistemom, ova vrsta razmišljanja je sve manje zastupljena. Iako postoje neke porodice koje i dalje insistiraju na starom idealu lepote, ali su se, umesto slanja dece u kampove,  opredelile za nešto savremeniju varijantu – korišćenje hemijskih suplemenata za gojenje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka