Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLAN ULAZAK U SVET ODRASLIH: Najvažniji ožiljci pripadnika plemena Besoribe

Svake četiri godine, mladi članovi plemena ostavljaju iza sebe detinjstvo i posebnim ritualom ulaze u svet odraslih.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovo pleme živi poštujući običaje svojih predaka već stotinama godina, a jedna od tih pažljivo negovanih tradicija je i skarifikacija, pravljenje ožiljaka koji simbolišu zrelost.

Međutim, to nije sve – skarifikacija je način da prvi put mladi pripadnik Besoribea zaista postane član plemena i pokaže da je zaslužio svoje mesto u njemu.

Možda će vas zanimati i:

Tom prilikom, prave se ožiljci na stomaku, ali je malo poznato da je skarifikacija prati i početak detinjstva. Pripadnik plemena koji će uskoro zakoračiti u svet odraslih priprema se za ovaj ritual ispijanjem domaćeg alkoholnog pića koje mu daje majka i ubrzo se na njegovom stomaku nalaze ogromne šare. Proces skarifikacije traje oko sat vremena i, koliko god bolan bio, jedan je od ključnih trenutaka u životima Besoribea. Ukoliko ponosno izdrži bol, on će dokazati da pripada svom plemenu i učvrstiti veze sa zajednicom.

S druge strane, manja deca, čijom se skarifikacijom umiruju duhovi predaka, dobijaju manje ožiljke, i to na licu, a njihove majke uzbuđene su i ponosne zbog toga što njihovi mališani prolaze kroz ovaj ritual. Kako je jedna od ovih žena rekla za National Geographic, ona je veoma srećna i tužna istovremeno – tužna jer će njen mališan plakati i trpeti bol, ali srećna jer će to trajati kratko i tradicija će biti ispoštovana, a ona će ga vrlo brzo utešiti.

U Beninu živi skoro šezdeset plemena, od kojih svako ima sopstvene običaje vezane za skarifikaciju, kojoj se podvrgavaju i muškarci i žene, a svako od njih na poseban način doživljava simboliku ožiljaka.

Svake četiri godine, mladi članovi plemena ostavljaju iza sebe detinjstvo i posebnim ritualom ulaze u svet odraslih.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka