Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od dečaka do muškarca: Put sazrevanja na istoku Ugande

Ulazak u svet odraslih u plemenu Bugisu pripadnicima muškog pola nije lak.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada u distriktu Bududa na istoku Ugande povorka koja skuplja ljude od kuće do kuće dođe do vas, očekuje se da joj se priključite.

Sedmicama pre obrednog obrezivanja u plemenu Bugisu, celo selo priča o tome, a kako je istraživač Ketrin Krofts-Gibons primetila, čini se da je pripadnicima ovog naroda zaista drago da se pohvale svojim običajima turistima. Nakon što se celo selo okupi, počinje ritualni ples.

"Ovo je naša kultura. Sada konačno vidite kulturu Bugisu", reklo joj je nekoliko ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Kako ona piše, dečak koji će tog dana biti podvrgnut cirkumzaciji u središtu je događaja – pripadnici plemena igraju oko njega, a i on sam pleše i vodi pesmu očigledno uzbuđen što je na putu da postane muškarac.

Kada je ritualni ples završen, sledi jednočasovna šetnja do reke, a potom i do kuće dečakovoog oca, u kojoj se izvodi obrezivanje. Radoznalo pleme zainteresovano posmatra ovaj čin, a Krofts-Gibonsova uspela je da vidi lice dečaka Benedikta, koji je obrezan prilikom njene posete Ugandi.

Pogledajte fotografije u galeriji:

"Stajao je potpuno mirno, držeći štap iza glave obema rukama. Nije se ni trznuo ni trepnuo dok je čin sprovođen u delo", piše ona i otkriva da je kasnije saznala da je to dobro: dečaci koji pokažu strah ili bol stradaju od ruku muškaraca u selu.

Pošto je obred završen, ponovo su počeli pesma i ples, a Benedikt je seo.

"Tresao se, ali je očito bio zadovoljan; znao je da se dobro pokazao i da će od tog dana biti muškarac", kaže Krofts-Gibonsova.

Benedikt se podvrgao običaju Imbalu, koji se sprovodi na delovima teritorije Ugande i Kenije u kojima živi pleme Bugisu. Ovaj događaj je prekretnica u životu muškarca u ovoj sredini, a sam čin obrezivanja je samo deo proslave u njegovu čast, u kojoj učestvuje cela zajednica.

U sedmicama pre njega, mladić vežba ples, sluša savete odraslih i priče o tome koliko je ovaj događaj važan, a tri dana ranije on priprema mešavinu kukuruznog brašna i piva malwa, kojom ga seljani mažu pre obrezivanja.

Nakon što je ova ceremonija završena, dečak postaje muškarac i dobija sva prava u kojima uživaju odrasli: dobija kuću i imanje, dozvolu da se oženi i pije pivo. Shodno tome, ako mladić odbije da bude deo ovog rituala, on biva odbačen i nema pravo da se smatra pripadnikom plemena Bugisu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka